Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ember vagy állat?

Sokan nyitnak bicskát gondolatban rögvest, ahelyett, hogy mosolyogni és megérteni próbálnának először.

Azt mondják, az időjárás változása az oka. Nem tudom. Ám tény, egyre agresszívabbak vagyunk. Ütjük egymást, hol gondolatokkal, hol remekül megfogalmazott mondatokkal, hol gumikalapáccsal.

Szörnyű, miként lesz képes az evolúció csúcsát jelentő ember arra, hogy egymásnak – barátja, cimborája, megértő (polgár)társa helyett – farkasa legyen.

Beülünk az autóinkba és úgy érezzük, mi, csakis mi tudjuk, merre és hogyan lehet tekerni a kormányt. Aztán ha valaki ebben akadályoz vagy csak egy dudaszóval jelzi, szerinte másként kéne, akkor máris pattanunk ki az ülésről, és az odakészített vagy éppen kezünk ügyébe eső, akár fegyverként is használható dologgal hadakozni kezdünk.
Mert való igaz, kakaskodásban igazán jól teljesít nemzetünk.
Megéri? Érdemes?

Ki lakik bennünk? Azok vagyunk, akiknek munkahelyünkön, pénzünk számolgatva a boltban, lottónyereményről ábrándozva luxusvillák kerítésénél látszunk, és mindazért, mert nem megy, máson verjük el a port? Vagy lelkek, békét kereső, befogadó, gondolkodó, társas lények?
Nem ismerem a statisztikákat, hányszor fajult pofonná, ökölcsapássá, vasrudas verekedéssé egy közlekedési szituáció. Mert volt, aki jobbra akart menni, a másik meg balra szorította volna, vagy fordítva. Magyarországon vitás helyzetekben sajnos sokan nyitnak bicskát gondolatban rögvest, ahelyett, hogy mosolyogni és megérteni próbálnának először. Nehéz elfogadni, de lehet, a másik nem biztos, hogy rosszat akar.

Moszkvában állítólag már minden nagyobb autóba videorendszereket szerelnek, hogy egy esetleges atrocitás esetén bizonyítani tudják, miként is történt a dolog. Ha így megy tovább, lassan nálunk is kamerák kerülnek vonatra, villamosra, személyautóra főleg.

De sem az erőszak, sem a visszanézhető felvételek nem védenek meg önmagunktól. Mert a nagy kérdést, ha kell, minden reggel felkelve, de magunknak kell feltenni és választ adni rá: ki lakik bennünk, ember vagy állat?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérem, ez a BL!

Az ETO-nál elég kényelmesnek tetszik a szezonkezdés, már ami a játékoskeret megerősítését illeti. Tovább olvasom