Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Ember és polgár

Tegnap már egy szó sem esett a polgárról. Helyébe az „emberek" lépett.

„Mint egy Rousseau Ermenonvillében, /
Ember és polgár leszek. /
Ember és polgár leszek" – így vigasztalta magát a mi Csokonaink vagy kétszáz évvel ezelőtt. Az idézetbeli jövő idős életprogram (leszek) azóta is megmaradt vágyott életcélnak magyar földön.

Azért hozom most ezt ide, mert miniszterelnökünk megint „országértékelt". Tegnap tette ezt tizenötödször, az általa meghonosított politikai műfajban és díszletek között. E tizenöt alkalomból négyen magam is jelen lehettem, volt, hogy éppenséggel az elnöki pulpituson ülve. E magas helyet akkoriban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alapító tagjaként érdemeltem ki.

Az első országértékelők programalkotó kulcsfogalma a polgár volt. Annak márais, babitsi teljességében, mélységében. Vagyis a polgár mértéktartó és közösségében mértékadó, autonóm, ám társadalmi felelősségtudattal bíró állampolgár. Jogainak csorbítását nem tűri, a tömeggel nem vegyül, az államra nem szorul, viszont adójával hozzájárul annak fenntartásához. Minden polgár megannyi szuverén létező a magyarság és európaiság koordinátarendszerében. Ennek persze alapfeltétele, hogy nemzete garantálja számára a minden embert megillető természetes, alapvető és elidegeníthetetlen (vagyis alkotmányos) jogait. Csokonai is így értette mindezt jó két évszázaddal ezelőtt.

Az első módosulás az országértékelők értékrendszerében a „három gyerek, három szoba, négy kerék" szlogen életre keltésével jelent meg. Persze ez is egyfajta polgári létforma sajátja, a kispolgárié. Amúgy ez is tisztes és becsülendő, csak olyan magyarosra sikeredett öndefiníciónk.
Tegnap már egy szó sem esett a polgárról. Helyébe az „emberek" lépett. (Ha jól számoltam, tizenhárom említéssel.) E fogalom személytelen, színtelen, szagtalan és légnemű, akárcsak a „lakosság". Utána a „nyugdíjasok" következett (10), s odafért a szódobogóra még a „magyarok" is nyolc említéssel.

Nos, így múlt el a polgárok dicsősége, ám az „ember és polgár leszek" megvalósulása úgy látszik, egyelőre még várat magára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt, élni

Az együttélés szabályai a Rajkán, a Dunakilitin vagy éppen a Mosonmagyaróváron élők ügye, amit… Tovább olvasom