Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Elzárt terület

„Nézd azt a marhát" – mutattak barátaim egy, a játéktérre beugrott fiatalemberre bő három hete az ETO–ZTE meccs végén. A srác zavartalanul felfutott a pályára, miközben a hazai játékosok ünnepeltették magukat: kicsit meglepte, hogy senki sem foglalkozott vele, biztonsági emberek sehol: nem is tudta, mit kezdjen a hirtelen jött szabadságával. Tétován odament néhány játékoshoz, ám ők meg nem adták oda neki a mezüket. Végül többpercnyi(!) kóborgás után elindult visszafelé, jókora derültséget keltve a nézőkben, amikor láthatóan néhány sörtől fűtve ünnepeltetni kezdte magát.

Múlt vasárnap az ETO–Fradi meccs végén szinte ugyanott egy másik szurkoló próbálkozott ugyanezzel. Neki nem volt szerencséje: a lelátóról a gyepre ugorva szinte még füvet sem fogott, amikor vagy tíz biztonsági ember ugrott rá. Mivel Hollandiából jött haza erre a meccsre, vélhetően azt sem tudta, hogy szeptembertől itthon életbe lépett az új sporttörvény. Ennek értelmében, mivel sportrendezvényen elzárt területre lépett be, rendbontást, bűncselekményt követett el. Így akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

Nem tudom, önök miként vannak vele, de én (röpke fejszámolást követően) már ezernél is több meccsen jártam szurkolóként megyei serdülőbajnokitól a Wembley szentélyéig, alacsonyabb osztályban futballoztam és edzősködtem, mégsem jutott soha eszembe, hogy a pályára fussak mezt kérni, megrúgjam a partjelzőt, vagy éppen sörrel öntsem le a bírót. Egyetlenegyszer tévedtem illetéktelen helyre, de az sem sportpályán történt: főiskolásként a soproni női kosarasok ’98-as Ronchetti-kupa-győzelmekor a csapat fogadására „feltévedve" az erkélyen koccintottunk Balogh Bubuval a sikerre, majd a végén kis híján mikrofonba kellett beszélnünk a Fő téren álló több ezer emberhez.

Az új sporttörvény szigorára évtizedek óta vártak azok, akik rendet szeretnének a pályákon. Normális szurkolók, sportvezetők, játékosok: sajnos nem mindegyikük az. Volt szurkoló, aki megrúgta Szentes Lázárt, sportvezető, akik petárdákat vitt be a stadionba a szurkolók kérésére, s játékos, aki orrcsontját törte a játékvezetőnek. Nekik nincs helyük sportrendezvényeken: ha őket kitiltják, s rend lesz, akkor (s persze ha javul a színvonal) térnek vissza a családok a pályákra. Tennivaló van még bőven: most tíz hónapos kisfiam nyáron, első ETO-meccsén azt látta, hogy a Slovan Bratislava elleni barátságos találkozón mellettünk biztonságiak rohannak a lelátóra, s vezetnek ki randalírozó fiatalokat.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2011. szeptember 24. 16:38
    „Volt mikor ezrek futottak be a gyepre, és nem egyszer, igazi szurkoló/Ő nem ingyenjegyes, cikkíró/ elmondhatja, legalább egyszer befutott a pályára, a meccs végén.
    Bizony sok meccsen voltam a nagy-pályás városi bajnokságtól, a BEK- meccsekig.
    Aki befutott a pályára, az elmondhatja magáról azt, amit más csak elképzel. - nem bántott senkit, nem ártott senkinek és még meg is tapsolták, amikor ünnepeltette magát!
    -<moderálva> nem jár ETO-meccsre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menedzserbeteg

Hogy belefér-e a jelenlegi orvos-beteg kapcsolatba egy névelírás a beutalón? Igen Tovább olvasom