Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Előre, katonák!

Az udvariasság lovagi erény, de az biztos, hogy semmiképpen sem nemzetbiztonsági, amióta lovagok nincsenek. Ez jobban aggaszt, mint a számos szükségtelen kis napi félelmünk: például annak veszélye, hogy Kövér Lászlót kardélre fogják hányni egy múzeumi, életlen harci eszközzel. Mintha csak a házelnök hagyományőrző bajsza előtt kellett volna lehorgadni a fényes huszári kardoknak, hiába élesebbek alkalmasint a láncnál.

Persze amiatt nem teljesen igaz a költői kép, mert Szili Katalin előtt is kis híján lehorgadtak ők néhány évvel ezelőtt, csak akkor állítólag kevésbé volt hajthatatlan a közjogi méltóságokat védő testőrség. Most – aki nem hallott róla – Kecskeméten történt meg a következő: a kuláknak bélyegzett magyar gazdáknak állított emlékmű avatásán vett részt a házelnök, s a rendezvényre meghívták – ahogy ez Kecskeméten szokás – a Kiskun Huszár- és Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjait. A díszsorfal raja azonban kicsit zsongani kezdett, amikor odaléptek a nemzetbiztonságiak és a kardok, puskák letételére kötelezték őket. Az önkormányzat tagjai és az egyesület huszárai – akik inkább a negyvennyolcas hagyományokat ápolják, a világosi fegyverletételét már nem – hiába érveltek azzal, hogy ezek korabeli, muzeális puskák, illetve fegyverrekonstrukciók, nem minősülnek fegyvernek.

A kardoknak hegyük van, de életlenek – fogták könyörgőre, ha azonban egy nemzetbiztonsági őr megmondott valamit, azt megmondta, úgyhogy a huszárok végül fogták magukat és odébbálltak, amit tökéletesen megértek. Én még a bokámat is összecsaptam volna és elnyargalok, versenyt vágtatva a keleti széllel.

Hiszen az egésznek a hagyomány volna a lényege, s ha ma megtiltják a kardot, holnap a viseletet, akkor holnapután odaállhat egy vízvezeték-szerelő is huszárnak, hogy csőfogójával tisztelegjen Mária országa előtt. Mindezzel inkább azt akarom mondani, hogy nemzetbiztonság ide vagy oda, azt kívánni az ünnep fényét emelő, talán már bölcsületben meg is őszült tagoktól, hogy dobják el jelképét annak, amiben hisznek, akkora bunkóság, ami még egy engedély nélkül működő diszkó kidobójától is erős lenne, nemhogy a köztársaság testőreitől. Logikát pedig végképp ne keressünk a nemzetbiztonságiak hagyományápoló gesztusában: ugyan mire nem lehetne ennyi erővel rásütni a „kockázatos" jelzőt?

Vajon március 15-én is hazaküldik a huszárokat, s a zenekarnak furulyát adnak a kezébe, hátha a fúvósok kitörnek és az elnökre támadnak a kürtökkel? S ha már itt tartunk – bár nem akarok Frei Tamás hibájába esni –, de ha valaki tényleg az elnök életére törne, az valóban nem valami lőfegyvert rántana vagy bombát készítene, hanem múzeumi kardokkal a kezében hallatna csatakiáltást, Zrínyiként támadna, majd díszviseletben, lóhalálában iszkolna el a hegyek mögött lenyugvó nap felé? Romantikus vagyok, de úgy látszik, nem olyan regényes a fantáziám, mint egy nemzetbiztonsági szakembernek.

A legjobban nyilván az a kérdés izgat, hogy Kövér Lászlót értesítették-e a döntésről, akár előtte, akár utána. Bármi is a válasz, a házelnöki intézményre mindenképpen árnyékot vet a dolog, a poszt betöltője persze ettől még megteheti, hogy exkuzálja magát a megsértett helyi közösség előtt.

Ha nem teszi, akkor sincs nagy baj, mert legyen bármilyen peckes a huszárruha, viselői mindig tudták ebben az országban, mikor és kinek az útjából kell kitérni, eldugva a csillogó kardokat. Ha valaminek, ennek tényleg van hagyománya.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. július 11. 10:05
    „Az üres puccra, eszement ceremóniákra, formális, tartalom nélküli külsőségekre minden elmaradott országban erős igény / késztetés mutatkozik. ld. Észak-Korea, Líbia, Mozambik, stb. Mert erre még fussa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láss világot!

Tovább olvasom