Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Ellenségek

Merthogy van itthon is ellenség bőven, még csak különösebben keresni sem kell.

A héten a hőség mellett az újra felbuzdult ellenségkeresés borzolta leginkább a honi kedélyeket. Itt van mindjárt az a Tavares nevű portugál EP-képviselő, aki korábban volt már kriptokommunista, maoista és zöld is a kormányzati PR-beszédben. Szóval az ő jelentése, amire szerdán az unió állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága 31 igennel, 19 nem és 8 tartózkodás mellett bólintott rá. A végső szót a tervezetről majd az Európai Parlament fogja kimondani. Állításaira, miszerint Magyarország megsérti az EU alapjogait, az itthoni válasz csakis a „kettős mérce" meg a „hemzsegő tárgyi tévedések" mantra lehet. Meg különben is, Tavares ellenség. Aztán ide sorolódott már megint Viviane Reding EU-biztos is. Róla most a köztudottan elfogulatlan Magyar Nemzet oknyomozta ki meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy választási csalást készítene elő hazai tettestársaival. A szálak Bajnai Gordonig vezetnek.

No, ezzel haza is értünk. Merthogy van itthon is ellenség bőven, még csak különösebben keresni sem kell. Leginkább saját magunk vagyunk önmagunk ellenségei. Erre itt van mindjárt a szemétügy. Bő egy hetünk van rá, hogy megoldjuk, különben júliusban ránk rohadhat a kukánk tartalma. (Állítólag amúgy sejlik már a kényszer szülte megegyezés.)
Történt, hogy a szemétben is illetékes agyában szöget ütött a gondolat: a hulladékbiznisz nehogy már a külföldi multikat gazdagítsa. Nosza, csináljunk rá állami, önkormányzati cégeket. Törvény is született erre se perc alatt. Ezért aztán a mosonmagyaróvári nagytérségi társulás 71 települése (is) most többségi hulladékos céget kénytelen gründolni. Pénz nincs, eszköz nincs, tetejében meg a rezsicsökkentő forradalmi hév miatt a szemétdíjakat is kötelezően faragni kell. (Ami egyébként úgy önmagában jó dolog lenne.)

A korábban még merőben más feltételekkel társult települések elöljárói egyelőre a kényszeres mosolygáson túl nemigen tehetnek egyebet, mint reménykednek. Hogy majd jó lesz. Meg hogy csak lesz majd valahogy. Valahonnan lesz pénz tulajdonjogot vásárolni, kerül jó árért bérelt kukásautó is, s a szemetesedények csak nem maradnak ürítetlen az utcán ebben a leveket facsaró hőségben.

Ha másként nem, hát végül csak ad hozzá pénzt az állam, ha már egyszer előírta, hogy nekünk többségi tulajdonossá kell lennünk, ha törik, ha szakad. Csakhogy az állam meg az önkormányzat is mi vagyunk. Mi mind, csökkentett rezsinkkel, teli kukáinkkal, közüzemi csekkjeinkkel és (többek közt) kommunális adónkkal együtt.

Olvasóink írták

  • 1. Abrafax 2013. június 26. 19:57
    „Miért nem írja le Vida úr, hogy Brüsszelnek minden körülmények között igaza van? Azért mert csak. Mert bölcsek és elfogulatlanok. Amiért Moszkvának, Berlinnek, Bécsnek és Konstantinápolynak is igaza volt a maga idején, legalábbis azok szerint, akik törökké, labanccá, nyilassá vagy internacoinalistává váltak maguk is - szerintük - követendő példát mutatva a mucsai ugaron békésen bóklászó maradi, az korszellemet megérteni nem képes birkanyájnak.
    Hogy mitől kisebb itthon a vagyonbiztonság, mint Cipruson, ahol az Unió egyszerűen vagyondézsmát vetett ki magánszemélyek bankbetéteire? Vagy éppen Luxemburgban, de Svájc is meghajolt Washington, majd London előtt... Az más, mert csak. Nálunk a demokrácia is nagyobb veszélyben van, mint Görög- vagy Spanyolországban, ahol a polgárok akarata helyett a senki által meg nem választott Európai Bizottság akaratát érvényesíti a helyi kormány? Amikor addig népszavaztatják az íreket, amíg a sajtó hathatós segítsége mellett a felnőtt állampolgárok ,,felelősen" ,,helyesen" döntetnek - az milyen eszmének a győzelme?
    Az Unió évről évre távolabb kerül a választópolgártól, és ez nem csak az uniós választási részvételen látszik. Az EU a tagállamok ellenében, a legkülönbözőbb nemzetközi szervezetek és konszernek védelmében lép fel, miközben már elhangzott, hogy bizony Athénnal indokolatlanul szigorúan bántak el. Ilyesmi sajtóhírekkel kezdődött a madárinfluenza-botrány is a WHO háza táján (akik szintén tévedhetetlen és soha-nem-részrehajló bajnokai voltak a felkent nyugati civilizációnak) De azt se felejtsük el, hogy a gazdag, bölcs és elfogulatlan EU még pénzt is ajándékoz nekünk, amiből Futurát és mosoni sétálóutcát építhetünk - nyilván ők jobban tudják, hogy nekünk ilyen pályázatok kellenek. Nem termelő beruházásokra kell költenünk a pénz (még idejönnének a munkahelyek, ahelyett hogy a szakképzett munkaerő vándorolna oda) hanem városszépítésre, azután pedig az ilyen intézmények fenntartására.
    Az ,,Eszme" másik oldala, a piac képzelt mindenhatósága. Minek közösségi befolyás alá vonni a közszolgáltatásokat, majd a piac megoldja, ugye? (Szerintem éppen azért mert a közösség, állam, önkormányzat mi vagyunk, a közszolgáltatások minket kell szolgáljanak) Főszerkesztő úrnak figyelmébe ajánlom, hogy a piac a maga" tökéletességével" az Egyesült Államokban kettő dollárból nyújt olyan egészségügyi közszolgáltatást, amit a klasszikus, túlnyomórészt állami európai modell egy dollárból tud. A fogyasztói társadalom még a maga kezdetleges itthoni formájában is annyi szemetet termel, hogy a hulladékgazdálkodás az ivóvíz- vagy a fűtőanyag-ellátás vagy az egészségügy fontossági szintjére emelkedett. A hulladékügy piaci megoldása a tengerbe ereszteni az egészet a szomáli partokon vagy vasúton a majaki atomtemetőbe vinni, jó messzire. Mosonmagyaróváriként a nyolcvanas évek óta illik tudni, hogy a kontinensen belül szabadpiaci viszonyok között mi éppen azon a végén állunk a szemétkörforgásnak , mint a szomáliak globálisan. Most éppen nem szeméttemetőként, de jól fizető monopol(!)piacként. Persze ha valaki támogatni óhajtja gazdaságunk vállalati szereplőit profit formájában, szabadságában áll adakozni a magánnyugdíj- és magánegészségügyi-pénztárak, a profitorientált gáz- víz- villanyszolgáltatók, szemétszállítók javára, hiszen demokrácia van. Aki bálványt imád, járuljon maga áldozatra, ne másokat terelgessen oda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez belügy

Ezer aláírás ide vagy oda, zárják le az utat, bukjanak el százmilliót. Tovább olvasom