Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

El, vissza haza

A kivándorlás lassítása nemzeti érdek, s nem kizárólag az anyagiakon múlik.
„Hazám, Magyarország nem az én világom" – jelezte a héten Róna Péter. Meg hogy elege van, s visszamenne Oxfordba. A kétéves „orbáni őrülettől" a devizahitelezésért, s ezzel az ország tönkretételéért felelős Járaitól Gyurcsányon, Oszkón és Bajnain át mindenki megkapta tőle a magáét. Nos, a közgazdász azóta finomított: nem eszik olyan forrón a kását. Ám tény, hogy neki van hová mennie, többségünk azonban – sokféle okból, de – marad. Időnként ugyan Adyért, Bibóért kiált, sőt, még a wassi sort is emlegeti: „a kő marad".

1956 után negyedmillió honfitársunk ment világgá. Zömük fiatal, kreatív, tehetséges ember volt. Az általuk nem itthon teremtett humán- és gazdasági érték fájóan hiányzik azóta is Magyarországnak. Mint ahogy hiányzik a majd félmillió lélek is, aki az utóbbi évtizedben hagyott itt bennünket. Sőt, a folyamat mára felgyorsult. Statisztikák szerint ma minden hetedik fiatal magyar tervezi elhagyni az országot. A német adatok szerint pedig 46 százalékkal nőtt a Magyarországról Németországba érkezők száma. Csak az elmúlt két évben több mint 70 ezer, 2008 óta nagyjából 120 ezer magyar telepedett le hivatalosan német területen, s a feketén ott tartózkodókról nincs is adat. A brit nagykövet szerint meg London ma a világ ötödik legnagyobb magyar városa lehet. 2007 és 2010 között évente 12–15 ezer, tavaly több mint 17 ezer magyar kért ott hivatalos munkavégzéshez adószámot. A magyar statisztikai hivatal (KSH) kimutatásai alapján 2005-ben a hazai népesség 1 százaléka hagyta el az országot hosszabb-rövidebb időre, mára ez 2 százalékra nőtt, azaz 180 ezer fölé emelkedett.

Megy az orvos, az informatikus, a mérnök, az asztalos, az esztergályos, sőt, a strici is, aki iparszerűen viszi a lányokat Amszterdamba.
A folyamat persze nem kizárólagosan magyar, s ciklikusan ismétlődik. Délről északra, keletről nyugat felé a válságok idején rendre fölerősödik.

Ám ettől még fájhat: a szülőnek hiányzik a világgá ment gyereke, a társadalomnak meg hiányzik az általuk nem itthon teremtett érték. A kivándorlás lassítása nemzeti érdek, s nem kizárólag az anyagiakon múlik. Ha föl tudnánk mutatni egy vonzóbb, csinosabb, tisztább, udvariasabb, emberarcúbb, barátságosabb, szerethetőbb s valamiféle jövőképet kínálni tudó hazát, a pár ezer eurós kecsegtetés talán kevésbé lenne elegendő hívó szónak.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. december 04. 10:16
    „Nagyon nehéz eldönteni a fiatalnak is ,mi igazán a helyes út.Az igaz ,hogy itthon nem sok jó várható még évtizedekig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs bocsánat

Kedves Emma, ezúton üzenem, szerintem azért, mert felelősen gazdálkodtak, nem kell bocsánatot kérnie… Tovább olvasom