Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Együtt, élni

Az együttélés szabályai a Rajkán, a Dunakilitin vagy éppen a Mosonmagyaróváron élők ügye, amit empátiával és kölcsönös tisztelettel együtt kell kezelniük, megoldaniuk.Saját bevallása szerint régóta nem kapott annyi telefonhívást ugyanabban a témában Mosonmagyaróvár polgármestere, mint múlt csütörtökön, amikor a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetőjének szavai („a szuburbanizáció következtében Rajka, Dunakiliti, Bezenye és Paprét mára Pozsony elővárosának tekinthető"), Nagy Istvánt idézve „érzékeny talajra hullottak". Biztos vagyok benne, hogy szegény osztályvezetőnek fogalma sem volt, micsoda vihart kavar eme mondata: ő a közlekedésfejlesztéshez ért (s eme szempontból vélhetően megalapozott volt mondandója), a nemzetpolitika vélhetően „nem a szakterülete".

Kényes témába tenyerelt, olyanba, amiről feltétlenül beszélni kell, kibeszélni a vélt vagy valós sérelmeket, s az együttélés jövőbeni szabályait. Rajka lakóinak ugyanis legalább fele már szlovák állampolgár (jókora részük felvidéki magyar), számuk gyarapodik Dunakilitin, Bezenyén, Mosonmagyaróváron vagy éppen Dunaszigeten is. Pozsony közelsége lassacskán – az elő-előtörő nemzettudat ellenére is – tagadhatatlanul egyre inkább meghatározóvá válik, bár a folyamat egyelőre egyirányú: ők jönnek, vesznek házat, nyaralót, vásárolnak az itteni boltokban, szedik a magyar epret, nyújtják idáig fővárosi buszjáratukat. A pangó lakáspiacot felélénkítik, az üzletekben generálják a forgalmat. Persze, egy-egy elöljáró előtörő kifakadása sem alaptalan: akadnak, akik gépjárműadót nem fizetnek, ám a magyar utakat naponta használják, be sem jelentkeznek, vagy éppen Rajkán használatbavételi engedély nélkül költöznek társasházakba.

Egy biztos: az együttélés szabályai mindenkire vonatkoznak (így az „őslakosokra" is): ez nem a magyarok vagy a Szlovákiából érkezők, ideköltözők, hanem a Rajkán, a Dunakilitin vagy éppen a Mosonmagyaróváron élők ügye, amit empátiával és kölcsönös tisztelettel együtt kell kezelniük, megoldaniuk. Pozsonnyal ugyanis nemcsak a múltunk közös, hanem a térségben élők jelene, s ahogy most látszik (ha tetszik, ha nem), egyre inkább a jövője is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcai átverés

A parfüm, a borotválkozás helyett csak nyúzásra alkalmas penge, az órautánzat mind-mind hamis. Tovább olvasom