Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Egyirányú utakon

Új út. Kerékpárosoknak. Rajta a forgalom. Halad. Nyilak jelzik, hogy már nem ide-oda lehet suhanni, ahogy régen. Itt már van sáv erre is, arra is. Merthogy a közlekedés a fejlettebb államokban ilyen. Kétirányú. Az önérzetes magyar kerékpáros azonban nem törődik ezzel.

Örüljünk, hogy azt felismeri, kerékpárúton halad. Hogy szembe a forgalommal? Ugyan, kit érdekel? Nem azért ült ő fel a modern drótszamárra, hogy holmi szabályokkal foglalkozzon. A szembejövők csak ki tudják kerülni. Nehogy már azért sírjon valaki, hogy két kerékpár nem fér meg egy szűk úton. Ő halad, mert ha a szabályoknak megfelelően kéne mennie, akkor az pluszmétereket, pluszenergiát jelentene. A biciklizés pedig ugye arról szól, spóroljunk!

Sajnálom, hogy akadnak, akik képtelenek belátni, bármilyen kicsi is a mi közlekedési eszközünk, bármennyire is fürgék, gyorsak, pofátlanok lehetünk vele, bármennyi szépet és jót állíthatunk arról, milyen erős, ügyes, bátor, de mégiscsak vannak nemzetközi szabályok, melyeket be kéne tartanunk. És hiába vagyunk velőtrázóan hangosak a másik fél lekiabálásában és felelősségre vonásában, amikor koccanunk, attól még nem biztos, hogy igazunk van. A világ közlekedésének rendjét fenntartó szabályok, bármilyen nehéz elfogadni, még ránk is vonatkoznak. Hiszen aki a forgalommal szemben halad, veszélyezteti mások, sőt mi több, saját épségét is. Persze bravúrfordulókkal, kunsztokkal és különböző mutatványokkal el lehet egy ideig kerülni a bajt. Sőt, a megtévedt gyalogosokat, akik ráérősen szintén a kerékpárúton sétálnak a nekik kijelölt járda helyett, még el is bűvölheti, hogy miket tud a biciklizés bajnoka. Ám a nagy számok törvénye erősebb a gravitációt legyőzni vágyó akrobatikánál. Ha ezzel próbálkozunk, előbb vagy utóbb elbukunk. Ez, ha mondjuk a seb nyolc napon belül gyógyul, talán nem is tragédia, feltéve, ha tanulunk belőle és legközelebb már azon az úton hajtjuk a bringát, amelyik a közlekedési irányunkhoz illeszkedően nekünk rendeltetett.

Ám javaslom: itt se bízzuk el magunkat, figyeljünk, érdeklődve nézzünk mindig körbe, mert könnyen előfordulhat, mások még mindig szembejönnek a forgalommal. Ne bántsuk őket, szerényen, a jövőbe látás képességével húzódjunk félre, és ha lehet, csendesen figyelmeztessük őket: változnak az idők. Ezért még a legmagabiztosabb tekerőnek is el kéne olvasni a számára kötelező közlekedési szabályokat. Szerintem ha itthon nem is, de Brüsszelben jó pár ilyen szakkönyvet talál. A nyelv nem lehet probléma, mert már évek óta hivatalos arrafelé a magyar is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nekünk nyolc...

Tovább olvasom