Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Egy szót se

Még soha egyetlen ügyész sem mondta nekem emiatt, hogy „a bíró bolond".

A déli kerítés elterelte a figyelmet arról, hogy a fővárosi főügyész a bíróságnak ugrott. Mivel az ügyészség igen fegyelmezett szervezetnek tartja magát, az ember úgy gondolja, ott senkinek sem ok nélkül gurul el a gyógyszere, s a nyilatkozat egyben üzenet. Persze ez nem biztos, és ha különösebb vezérlő dinamika nélkül gurul el, az is fontos próba az ország számára, hogy ilyenkor történik-e valami? S a válasz ötbetűs: semmi.

Olyan, mintha a fegyelmezettség nem volna több puszta hierarchiánál, vagyis Hofit idézve: „vigyázat, a tetőn dolgoznak", nektek odalent kuss van, a vezető meg azt csinál, amit akar. Hogy ez nincs így? Dehogynem. Ibolya Tibor fővárosi főügyész pontosan azt csinált, amit akart: a Biszku-perben neki akart esni az önálló hatalmi ágnak. Ezért csörgősipkás bohócnak nevezte a bíróságot a hatályon kívül helyezés miatt.

Ennek az okát lehet hosszan is csűrni-csavarni, de a lényeg nem bonyolultabb annál, mint hogy a vád nem ért egyet az ítélettel. Mindennapos dolog, s még soha egyetlen ügyész sem mondta nekem emiatt, hogy „a bíró bolond". Amit a mindenkori kormánytól megszoktunk, pedig nem szabadna megszokni – hogy nekiesik az önálló hatalmi ágnak –, az a szakmai szervezet részéről új hang.

Erre rátesz egy lapáttal ez a sértetti hozzátartozótól elvárható stílus, és az, hogy a Biszku-ügyről van szó, amiben minden átpolitizált, jelképes.
Úgyhogy megint csak azt gondolom, nincsen véletlen.

Főként, miután hiába várták a bírók, hogy a Fővárosi Ítélőtábla reagál. De ne is ő reagáljon. Emelje fel a szavát az Országos Bírói Hivatal vezetője, a bírói tanács és a bírói egyesület! Mert még a látszatát is kerülni kellett volna annak, hogy félnek a legfőbb ügyésztől. Amit sajnos nem kerültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lepapírozva

Miért nem lehet egy kártyával forgalmi ellenőrzéskor mindent igazolni? Tovább olvasom