Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Egy szó lenne?

Félreértés ne essék, nem az emlékművel van a baj, hanem az „ellenforradalom" szóval.
Az én generációmnak még azt tanították az iskolában, hogy 1956-ban Magyarországon ellenforradalom zajlott. Hiába hallottuk otthon másként a szovjet csapatok bevonulásának történetét, a hivatalos verziót – hivatalos helyen – senki nem kérdőjelezhette meg. Pozsgay Imre volt az első állampárti politikus, aki 1989. január 28-án, Grósz Károly távollétében az 1956-os forradalmat „népfelkelésnek” nevezte. Ez a kijelentés a magyarországi rendszerváltás, a szabad véleménynyilvánítás egyik kulcsmondata lett. Ezután következtek a márciusi események, Nagy Imre újratemetése, végül pedig 1990-ben megtarthattuk az első szabad választást. Ma már 1956 jelentősége számunkra megkérdőjelezhetetlen: a sztálinista diktatúra elleni forradalom és a szovjet megszállás elleni szabadságharc volt. Az újkori magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye.

Vagy mégis tévedek a megkérdőjelezhetetlenséget illetően? A budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található szovjet parcellákban nemrég újították fel az „1956. októberi ellenforradalom harcaiban hősi halált halt szovjet harcosok dicső emlékének megőrzésére” állított obeliszket. Félreértés ne essék, nem az emlékművel van a baj, hanem az „ellenforradalom” szóval. És azzal, hogy a felirat megváltoztatásáért a jelenlegi politikusaink alig tettek valamit. Apró jelzések ugyan voltak, de nem mondták ki hangosan: ez a felirat számunkra sértő. A forradalmat az ellenforradalomtól nem öt betű különbözteti meg.
Azt azért sikerült elérni, és ez némi vigasz, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem koszorúzott az ’56-os obeliszknél. A világháborúban elesett orosz katonák emlékművénél rótta le kegyeletét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isten szeme...

Miért lett ez a kicsinyke templom olyan példa, amiről még nem hallottunk? Tovább olvasom