Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egy szexttel feljebb

Együtt könnyeztem családommal és a kommentátorral, amikor vasárnap este Szilágyi Áron parádés kardvívás után megszerezte a magyar olimpiai csapat első aranyérmét a londoni páston. Ezek után alig vártuk azt a pillanatot, amikor a huszonkét éves versenyzővel együtt énekelhettük el a Himnuszt. Azt a dalt, amit sokan bírálnak keserűségéért, a balsorsunkat felemlegető tartalmáért, könnyfakasztó fájdalmasságáért. A dalt, aminek eredeti erkeli hangsorát Réthelyi Miklós exminiszter – az általa kappanhangúnak ítélt magyar dalolóközönség kedvéért – már tavaly módosíttatta. A dalt, amit az előbbiek ellenére mégis minden magyar magáénak érez.

A várva várt percben mi és Szilágyi Áron talán egyre gondoltunk: egyszerre ráncoltuk össze homlokunkat tanácstalanul, amikor felharsant a „Nyújts fe-lé-je vé-dő-kart…" kezdetű sor. Ugyanis hiába szerettük volna az olimpikonnal együtt énekelni Kölcsey nyolcvankilenc éves sorait, ennél a résznél megakadtunk, pedig biztos vagyok abban, hogy számtalanszor sikerült már kiénekelnünk a versszakhoz tartozó hangokat. Egy zeneszerző szerint az innentől kezdődő mondatrészt egy szexttel magasabban szólaltatta meg az eredeti dallamnál a Londoni Filharmonikus Zenekar, amelynek a BBC szerint mindössze tíz perce volt feljátszani egyesével a nemzetek himnuszait. Számomra érthetetlen, hogy a szervezők, akik az olimpiai játékok megrendezésére annyit költöttek, mint a magyar GDP harmada, miért nem fordítottak több figyelmet és pénzt a nemzeti himnuszok kiválasztására.

Múlt szerdán a Kolumbia–Észak-Korea női labdarúgó-mérkőzést is incidens kísérte, amikor a szervezők a glasgow-i Hampden Parkban a bemelegítés alatt az észak-koreai helyett tévedésből a dél-koreai zászlót jelenítették meg az eredményjelzőn. Ez baki volt, de gyorsan orvosolható. A Himnusz azonban a hibásan rögzített hangok miatt nem tisztelhette meg első aranyérmes magyar sportolónkat Londonban. A dal, ami nyomokban Himnuszt is tartalmazott.

Szücs Anita

(A magyar olimpiai küldöttség hétfőn kérte a Himnusz felvételének lecserélését, amit a szervezőbizottság engedélyezett.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép nyári nap

Tovább olvasom