Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Egy mondat

Meglepő gesztusra lettem figyelmes az egyik tévéhíradóban. Egy képviselő – mint később megtudtam, a fideszes Varga István – virággal a kezében lépdelt a parlament padsorai között. A kamera azt is mutatta, amint egy hölgynek átadja a nála lévő fehér rózsát. A politikus ezt követően az Országgyűlés minden nőtagjától, sőt, valamennyi hölgytől elnézést kért, aki hallotta vagy olvasta azt a „szerencsétlen" mondatát, miszerint: „A családon belüli erőszakra az jelentheti a megoldást, ha a nők elmennek szülni."

A kijelentés egy múlt heti, késő esti parlamenti vitában hangzott el. A bocsánatkérésre pedig azért volt szükség, mert az idézett mondat utóbb sokaknál kiütötte a biztosítékot. Kiakadtak a fideszes képviselő nők és a fideszes feleségek is. A „szerencsétlen" kijelentésből pillanatok alatt internetes mém is lett. Kerengett például egy „családi idillt" ábrázoló, hímzett retró falvédő a közösségi portálon, amin pólyás babát tart a karján az anyuka, miközben a nagyobb gyerekek szépen leckét írnak, az egyik kicsi a bilin ül, a másik a kötényét húzogatja. Alul és felül pedig a cirkalmas felirat: „Az én Uram a legjobb ember, / Csak szülnöm kell, akkor nem ver!" Szóval beindult a népi fantázia, sőt, olyannyira elszabadultak a gondolatok, hogy a Fidesz attól tartott, ez a „szerencsétlen" mondat ráég a pártra. Ezért sürgősen korrigálni kellett, mentve a menthetőt közfelkiáltással a kezdeményezés mellé álltak.

De lépjünk kicsit vissza az időben! Két hete az Élet-Érték Alapítvány szóvivője arról tájékoztatta az újságírókat, hogy kezdeményezésükre 103.159 aláírás gyűlt össze a családon belüli erőszak megfékezéséért. Illetve azért, hogy a parlament tűzze napirendjére a témát. „A példátlan összefogás eredményeként 2012. szeptember 11-én hajnali három órakor vitatja meg a parlament a családon belüli erőszak büntethetőségének ügyét" – állt közleményükben. Hajnali háromkor? Döbbenet! Az időpontot végül valamennyivel korábbra hozták, de így is késő este beszéltek róla unatkozó, bóbiskoló képviselők előtt.

Számomra tehát a botrányos történet nem Varga István kijelentésével kezdődött, hanem azzal, hogy százezer aláíró véleményét csak egy szűk körű éjszakai vitára tartotta érdemesnek a kormánypárt. Empátia nélkül pedig a bocsánatkérés mellé csatolt rózsa sem más, mint egy falvédőre kívánkozó modoros gesztus.

Olvasóink írták

  • 2. dsj 2012. szeptember 21. 08:15
    „Csak egyet tudok érteni a cikkben foglalt kormányzati, fidesz-kdnp pártszövetség bírálatával. Az ájtatos szemforgatás, "nemzeti konzultáció" és más hazug látványcselekmények mögött megbúvó cinizmust pár szál virág nem teszi meg nem történtté. De már ez is valami, csak hát nagyon-nagyon kevés.”
  • 1. szekelyse50 2012. szeptember 20. 20:00
    „Hát már bocsánatot sem kérhet egy férfi???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfői nyitva tartás

Tovább olvasom