Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Egy fontos lépés

A Kisalföld „Vizet a Dunába!" népi kezdeményezése újabb stáción jutott túl tegnap a Tisztelt Házban. Szerintem nyilvánvaló sikerrel, több szempontból is. Ennek az ügynek a valós és súlyos vízgazdálkodási problémák megoldási szándékán túl számomra más jelentése is van ugyanis. Nevezetesen az, hogy az emberek, a szavazópolgárok akarata miként tud érvényesülni a választások keretein túl, a törvény adta lehetőségeken belül.

Aki a tegnapi parlamenti közvetítést nyomon követte, láthatta, a foghíjas széksorokban nagyjából annyi képviselő foglalt helyet, mint amennyi szigetközi érdeklődő ült fent a karzaton. Ez persze nem dráma, a lényeg, hogy a megyei képviselők döntő többsége ott volt a teremben és fel is szólalt. Mégpedig értelmesen, logikusan, a helyi akaratot képviselve. Közülük is kiemelkedett számomra Nagy István, Borkai Zsolt, Kara Ákos és Magyar Zoltán.

Különösen tiszteletre méltó volt a kormánypárti honatyáink egyik-másik kemény mondata, amelyekkel kénytelenek voltak ellentmondani Illés Zoltán államtitkárnak, aki a kormány álláspontját képviselte, állítólag. Én személy szerint remélem, hogy nem így van, mert akkor a kormány a helyiek véleményével szembemegy. S a helyiek közé itt a kormánypárti politikusok is beleértendők.

Illés Zoltán fellépése, stílusa egyébként külön tanulmányt érdemel, mondandója már kevésbé volt érdekes és érdemi. Régi lózungjait hangoztatta csupán, elferdítve és kifordítva a tényeket, nemegyszer teátrálisan és roppant vehemensen.

De hagyjuk a pártpolitikát, miként tegnap is többnyire sikerült ettől mentesíteni a vitát. Jobbára szakmai érvek, szakmai felvetések hangoztak el. Egyik képviselő meg is jegyezte, ilyen vitát e házban még nem látott, időnként azt sem lehet tudni, ki kivel van – már ami a pártszíneket illeti, merthogy az államtitkárt leginkább az ellenzéki LMP emberei voltak csak képesek támogatni.

Szóval eddig teljes siker a „Vizet a Dunába!" akció, egy fontos lépéssel jutottunk közelebb a célhoz. A kezdeményezésről egy hét múlva határoz az Országgyűlés. Szeretnék akkor is örülni, a szigetközi emberekkel együtt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kultúrkarám

Tovább olvasom