Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Egy arathat

A gazdáknak odafönt azt javasolták, tegyék el a traktorok kulcsait őszig. Ilyet az mond, aki soha életében nem gazdálkodott.

Sima ügynek indult, ahogy máshol is, ám Ikrényben egy makacs – és nem mellékesen tőkeerős – skót nem nyelte le egykönnyen, hogy elpályázzák cégétől az államtól bérelt földeket. Szélmalomharcba kezdett a minisztériummal, a földalapkezelővel és a nyertes gazdákkal. Hisz az igazában, s ezért képes a végsőkig (értsd: uniós jogi fórumokig) elmenni. Az idő azonban fogy, a termény nem várhat hónapokat, éveket, a föld nem maradhat parlagon addig is. Jól tudják ezt a gazdák, akik ugyancsak hisznek igazukban, hisz pályáztak, nyertek, megkötötték velük a földbérleti szerződést, erre most őrző-védő céget kell megbízniuk a szántón, minisztériumba futkározniuk, rendőrt hívni, amikor a skót lesilózza a – már senki sem tudja, ki vetette – terményt. Azé a föld, aki megműveli, na de most ketten mennek rá egy szántóra!? Senkinek sem jó ez a helyzet, miközben az agrárelnök véres háborút vizionál.

A földeken lapáttal kergetett traktorról és traktorosról, folyamatos fenyegetésekről és inzultusokról beszélnek, a viszony elmérgesedett, ebbe csöppent bele az enesei jegyző, akitől már szinte mindenki birtokvédelmet kért az állami földekre. A gazdáknak meg odafönt azt javasolták, tegyék el a traktorok kulcsait őszig, s menjenek el nyaralni. Ilyet az mond, aki soha életében nem gazdálkodott – a földeken ugyanis nyáron is van munka bőséggel. Egy darabig még azonban csak a vihar arat rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezért szeretjük

A VOLT a legszerethetőbb fesztivál! Tovább olvasom