Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Egy a ráadás

A sportot kedvelők szeretik a négyévenkénti páros éveket, hiszen ezek duplán jók a számukra: a labdarúgó Európa-bajnokság után mindig nyári olimpia következik. Mi, magyarok évtizedek óta sajnos csak a másodikon szurkolhatunk a „sajátjainknak", mivel labdarúgóink 1972 óta ugyanúgy nézői az EB-nek, akárcsak mi...

Ez annál inkább is sajnálatos, hiszen játékos és drukker rendre szegényebb marad egy hatalmas élménnyel, mint ahogy ezt az egy hete megkezdődött lengyel–ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság is nap mint nap híven illusztrálja. A legnépszerűbb és legcsodálatosabb játék európai tornája sem lesajnált kistestvére már a világbajnokságnak. Tizenhatos mezőnyével, színvonalával és körítésével szinte egyenrangúvá vált a vb-vel. Talán „néhány" olyan nagy egyéniség hiányzik csupán, mint Messi, Kaká vagy Forlán...

Zárójelben jegyzem meg, hogy éppen ma harmincéves két, a magyar válogatotthoz fűződő világbajnoki rekord: harminc évvel ezelőtt 10–1-re vertük El Salvadort, ezzel az első – és egyelőre az utolsó – csapat voltunk a vb-k történetében, amely két számjegyű gólt szerzett. Ezen a találkozón Kiss László a világbajnokságok történetének leggyorsabb mesterhármasát jegyezte, s – nekünk ráadás – a meccsen a Rába ETO legendás csatára, Szentes Lázár is a kapuba talált.

De vissza Lengyelországba és Ukrajnába: televízión keresztül is öröm nézni a nagyszerű stadionokat – nemrégiben lenyűgözhetett mindenkit a bukaresti aréna is, ahol az Európa Liga döntőjét rendezték, nota bene, két spanyol csapattal... –, így elfogultság nélkül megállapíthatjuk: az EU-ban stadionügyben is Magyarország a szegény legény.

Az EB mérkőzéseit még két héten át élvezhetjük, hogy aztán röpke pihenő után jöjjön London, következzen az olimpia, amely a száztizenhat év alatt a világ legnagyobb eseményévé nőtte ki magát. Látatlanban lefogadnám, hogy a brit főváros impozáns és felejthetetlen ötkarikás játékokat rendez majd, abban viszont csak reménykedni lehet, hogy számunkra is sikeres lesz a londoni részvétel.

A világ legnagyobb eseményén nyerni, jól szerepelni, sőt, szinte már részt venni is kitüntetés, de az olimpia már nemcsak sport, hanem egyben olyan sajátos üzlet is, amelyen sikert elérni nemzeti büszkeség. Ebben a kiélezett versenyben helytállni egyre nehezebb, így a lehetséges magyar aranyérmeket számolgatva is óvatosabbnak kell lennünk. Három a magyar igazság – tartja a mondás – és egy a ráadás!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írás vagy írás

Tovább olvasom