Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Ebola helyett

Az ellenség tényleg a küszöbön van.
Lassan talán lecseng az Ebola-pánik, amely begyűrűzött kis hazánkba is. Hetekig taglalták a bulvárlapok, éppen hol tart a járvány terjedése, a médiumok lelkesen tudósítottak arról, melyik országban merült fel akár csak a betegség gyanúja is, érzékeltetve, hogy az ellenség már a spájzban van. Az állatvédők nemzetközi petíciót indítottak egy Ebola-gyanús kutya életéért, az emberek pedig gyanakodva méregették az esetlegesen az útjukba kerülő, vélhetően afrikai származású járókelőket.

Azoknak az embereknek, akik buzgón lesték a híreket és aggódtak egy olyan kór miatt, amelynek felbukkanási valószínűsége a mosonmagyaróvári sétálóutcán statisztikailag a nullához közelít, a szeme sem rebben azonban a „hírre" – sajnos ez már nem hír –, hogy eközben emberek halnak meg ezerszámra teljesen „hétköznapi" halálos betegségekben. Méhnyakrákban, vastagbéldaganatban, infarktusban, agyvérzésben – egyik sem Ebola ugyan, de haláloknak megteszi.

Betegségekben, amelyek nem a tőlünk több ezer vagy több száz kilométerre élő afrikaiakat és a velük érintkező egészségügyi személyzetet marcangolják belülről, hanem a szomszédjukat, a kollégájukat, teniszpartnerüket vagy ne adj’ isten a rokonaikat. S míg egy ebolás amerikai katona halálát megrendülten követik a híradóban, egy pillanatra sem gondolkodnak el azon, hogy milliószor nagyobb esélyük van hasonlóan fájdalmas véget érni. Azzal a különbséggel, hogy az utóbbi ellen szinte mindenki tehet valamit...

Tény, hogy a béldaganatok számának növekedése miatt még nem tört ki pánikroham – tényleg, vajon miért nem kap észbe az, aki látja rákban meghalni egy ismerősét...? –, és az onkológiai osztályról sem tudósít a híradó. Pedig néha talán nem ártana. Mert az ellenség tényleg a küszöbön van – csak másik ajtónál, mint gondolnánk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jog diktál

Hogy a szöveg érthető-e egyáltalán, már nem lényeges. Tovább olvasom