Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Drót, beton

Az odüsszeuszi és fausti jellemek mindent legyűrő vitalitása, dinamikája volt a siker záloga.
   
Hatszáz éve a világ szuperhatalma Kína volt. Az állam szervezettsége, szellemi és anyagi kultúrája, hadserege, flottája messze felülmúlta mindenkiét. Tengerészei Afrikáig is elhajóztak.

Innen nézve ésszerűtlen és megmagyarázhatatlan, hogy mégis egy Kolumbusz nevű genovai kalandor utazásai nyomán az európaiak gyarmatosították a glóbuszt, s nem fordítva. Az akkor még töredezett és Kínához képest jelentéktelen Európa versenyelőnye lakóinak nyitottságában, kíváncsiságában, kalandvágyában rejlett.

Az odüszszeuszi és fausti jellemek mindent legyűrő vitalitása, dinamikája volt a siker záloga. Ehhez képest Kína már 1600 éve fallal vette magát körül. Nehogy a barbárok elvegyék a fényes császár népeinek kenyerét, tudását, kincseit, jövőjét. A nagy fal következményeit ismerjük.

Európa versenyelőnye ma még könnyen megtapasztalható. Elég csak a világverő német, belga, francia vagy angol fociválogatott arcképcsarnokát böngészgetni. Ám ha Európa is elkezdi a nagy fal építését, előnye hamar odalehet. Most látszik igazán, mennyire értékes korszakot is élhettünk meg 1990 óta, amikor még a falak bontásában jeleskedtünk.

A magyaroknak a déli drótkerítés nem újdonság. Pedig helyette nem kellett volna mást tenni, mint amit ígértünk 2007-ben: korrektül őrizni a schengeni (magyar) határt. Ám sajnos az útakadályok, betonkockák sem nóvumok Ausztria felé.

Pedig úgy tudom, csak Győr-Moson-Sopron megyében hatvanezer(!) olyan családfőt tartunk nyilván, aki a sógoréktól kapja a családi pótlékot kinti munkája nyomán. Ha ilyen lendülettel terjed a drót- meg betonakadály-építési láz, mint amit e héten megtapasztalhattunk, akkor hamarosan akár e magyarok lehetnek Burgenland új afgánjai. Azt ugyanis, hogy ki az éppen aktuálisan utált betolakodó, mindig a hely és az ottani, akkori politikai érdek dönti el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüneti kezelés

Egy vasfüggöny, még a legjobb szándékú is, nem lehet más, mint tüneti kezelés.
Tovább olvasom