Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Drogos kérdés

Neki is pecsétes papírja lesz róla, hogy nem kábítószeres. Pedig de.

Örömmel látom, hogy az össznépi drogteszt ötlete megfenekleni látszik. Azaz egyelőre ott tartunk, hogy a diákok ellenőrzése legyen önkéntes. Ez a lehetőség pedig most is megvan. Gyorsan megjegyzem, nem vagyok drogos, és a kábítószer-terjesztésben sincs érdekeltségem. Azért örülök, mert szerintem kifejezetten nagy károkat okozna egy ilyen teszt.

Szakemberek elmondták ugyanis, hogy a jelenlegi, tömegesen megvalósítható tesztek a használatban lévő drogok néhány százalékát tudják csak kimutatni. Az egyre terjedő dizájnerdrogok például rejtve maradnak. Az a jellegzetességük ugyanis, hogy gyorsan felszívódnak, folyton változik az összetételük, a hatásuk, ezért fokozottan veszélyesek is egyben. Szóval egy vékony sávot lefedő vizsgálat fenyegetése nemhogy eltántorítja a használókat, hanem sokkal inkább olyan drogok felé sodorhatja őket, amelyek kártékonyabbak, veszélyesebbek. Aztán van még egy probléma, és szerintem a legnagyobb kárt ez okozná: aki olyan szert használ, ami nem mutatható ki, a kötelező drogteszt után neki is pecsétes papírja lesz róla, hogy nem kábítószeres. Pedig de.

Közben kiderült, hogy évek óta működik drogteszt egy kiskunhalasi gimnáziumban. Bevezetésekor botrányt okozott, azóta csiszolták a gyakorlatot: ma már önkéntes, névtelen és diszkrét, a tanulók zöme részt is vesz a programban. Az oktatási jogok biztosa szerint azonban jelen formájában is sérti a jogot. Én azt javaslom tehát, tanuljunk mások korábbi hibáiból, és ne kövessük el azokat újra. És foglalkozzunk komolyan a drogproblémával, elég a kábításból!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palira vették

Maradásával a kapitány sokat veszíthet berlini és itthoni respektjéből. Tovább olvasom