Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Dr. Schmitt újra `megvédett´ disszertációjáról és három bukásról a magyar felsőoktatásban

Három jó barátom ugyan elbukott a magyar felsőoktatás útvesztőiben, de legalább férfias ütközetben véreztek el.
Dr. Schmitt Pál doktori disszertációjáról és a tényfeltáró bizottság alapos, mindent kételyt eloszlató munkájáról akár a Die Hard 3 mozi egyik legviccesebb jelenete is eszünkbe juthat.

Az, amikor a tizenéves kisfiú szöget üt McClane fejébe ("Ember, nincs egyetlen rendőr sem az utcákon, mindent el lehet lopni!"), mire a hadnagy elveszi a gyerek biciklijét ("Te mondtad, hogy mindent el lehet lopni").

Javaslom, hogy lépjünk túl azon az erkölcsi problémán, hogy egyesek számára mindent meg lehet tenni következmények nélkül Magyarországon – pusztán azért, mert egy érinthetetlennek kikiáltott rendszer, végsőkig hűséges és lojális részei.

Sokkal szívesebben írnék inkább három jó barátomról, akik ugyan elbuktak a magyar felsőoktatás útvesztőiben, soha nem sikerült elérni hőn áhított céljukat, de legalább férfias ütközetben véreztek el.

Az egyikük éveken át orvosnak készült, remek kézügyességét jó eséllyel kamatoztatta volna sebészként, de előbb két, majd kétszer egymásután egy ponttal maradt el a sikeres felvételitől.

Második barátom-kollégám remek tanár, imádja a gyerekeket, nagyszerűen szaval verset, mégsem mondhatja magát végzett, diplomás magyar tanárnak, mert egy, írd és mondd egyetlen tantárgyat nem tudott teljesíteni a főiskolán.

Harmadik barátom kiváló tanulmányi eredményekkel végzett a pécsi bölcsészkar történelem szakán, el is kezdte a PhD-tudományos fokozat megszerzését, de édesanyja betegsége, s szűkös anyagi helyzete miatt soha nem jutott el a doktori cím megszerzéséig.

Pedig neki aztán voltak eredeti, önálló gondolatai; például arról, hogy miért is nem esett el csodával határos módon (vesztegetés állt talán a háttérben?) Kőszeg vára 1529-ben a hatalmas török sereg rohamai ellenére.

Azt egyelőre nem volt időm megkérdezni tőlük, hogy mit szóltak, amikor meghallották a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság (amúgy a grémium elnevezése is röhej a köbön) megállapításait.

Úgy gondolom, hogy aki tisztességes küzdelemben bukik el, nem csupán tisztán nézhet a tükörbe nap mint nap, de a bukás okozta csalódás, törés lelkileg meg is erősíti az embert, melyet az élet más területein később hasznunkra válhat.

Csakhogy megnyugtassam Olvasóinkat: ha nem is abban a szakmában, amiben dolgozni szerettek volna, de más munkában sikeres szakemberekké váltak barátaim.

Ezzel szemben havonta fel lehet állítani tényfeltáró bizottságokat, de nincs az a tudományos testület, mely joggal adhatná vissza a tisztességes kutató, sikeres vezető titulusokat Magyarország köztársasági elnökének.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. dsj 2012. március 29. 07:51
  „Ha a kétharmadnak ilyen és más hasonló zsebnapóleonok kellenek, akkor nincs mit tenni. Lehet odébb tolni a biciklit!”
 • 43. Montgomery 2012. március 28. 20:27
  „Dr.Schmitt Pál ! Hát gratula mert ez is egy olyan doktori cim amilyen Dr.Elena Ceausescunak volt éspedig HAMIS !”
 • 42. pamutzokni 2012. március 28. 20:25
  „Gyerekek! Sportdiploma!
  Klicskonak is ilyenje van... :)

  westi:
  olvasom a wiki linkedet, onnan idézek:
  "...2010 novemberében egyik legfőbb céljaként a magyar nyelv megőrzését és ápolását nevezte meg elnöki beszédében..."
  "...2011 márciusában Schmitt kijelentette, hogy 2011-től kezdődően meghirdeti és kiosztja ,,A magyar nyelvért" elnevezésű díjakat...."
  Tökkkéletes ember reája...je... vagy hogy is írná... :)”
 • 41. westminster 2012. március 28. 19:24
  „40. VargaP
  plagipál lopta a doktorinak nevezett koholmányt olyantól aki megdolgozott érte.
  ha ez a tolvaj pozícióban marad a fütyik pártja a brancsán kívül mindenkinek térítse vissza a tandíját.
  mert ezek után ez reális, mert nincs értéke a magyarországon megszerzett doktori címnek.
  a westi kutyus meg ne szűköljön, mert hívei között van a legtöbb komcsi. így nyugodtan elvtársozhatja barátait.”
 • 40. VargaP 2012. március 28. 18:54
  „200 oldalt 1200 oldalon elemezni, úgy, hogy az 1§ lép érvénybe undorító.
  Akik nem merik kimondani a valóságot, azok is csaltak, ha nem akkor visszavonom, de mondják ki nyíltan, és nem burkoltan: LOPOTT anyagból dolgozott.”
 • 39. farvik 2012. március 28. 18:51
  „Azt mondtam, - bár nem volt a kedvemre való, hogy nem baj ez a 2/3, vagy jól csinálják, vagy legalább kiderül, ezek is olyanok, mint a többi, aztán legközelebb velük se kell számolni. De nagyon hozzánk ragadnak, és közben a béka s..ge alá kerül az ország megítélése. Pedig azt hittem, már leértünk. De A gáz társasági elnök csak mosolyog... Tkp. a Makrai Katit sajnálom, lehet, hogy Palikánál jobban végezné a dolgát. Égés, de nagyon.”
 • 38. ktl 2012. március 28. 18:36
  „Január elsejétől az államfőnek nem kell kettő vagy öt évet hivatalban töltenie ahhoz, hogy jogosult legyen az őt távozása után megillető juttatásokra. A saját kézjegye által szentesített sarkalatos elnöki jogszabály szerint egy volt államfőt ma már mindenféle időkorlát nélkül "havonta a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás", "megfelelő lakáshasználati jog", az elmaradhatatlan lakásfenntartás, "személyes gépkocsi használat" sofőrrel, egy kétfős titkárság, valamint VIP egészségügyi ellátás illeti meg élete végéig.”
 • 37. IV.Béla 2012. március 28. 18:21
  „33. westi!

  Schmitt ´90 előtti munkásságáról mi a véleményed, hogy így elvtársozol?”
 • 36. FREDDY/S 2012. március 28. 17:53
  „A lopott holmi lopott marad, még akkor is ha kimossák, nemde...”
 • 35. FREDDY/S 2012. március 28. 17:48
  „A plagizálás nem évül el, legfeljebb az érintet visszavonja tévedésén alapuló védését, nemde...”
 • 34. embertelen 2012. március 28. 16:07
  „Érdekes módon a fidesz hallgat Schmitt Pál csalása okán, úgy látszik van Orbánban egy kis becsületérzet és nem akar hamis ügyért kiállni. Nagyon téved azonban Schmitt Pál, de Orbán is, ha azt hiszik, hogy a tényfeltáró bizottság megállapításával le van tudva a dolog. Szerintem egyik ellenzéki párt sem fog leszállni a témáról 2014-ig. Nagyon jól teszik, aki bűnös, az bűnhődjön, akkor is, ha köztársasági elnök az illető!”
 • 33. westi 2012. március 28. 15:44
  „Na megjöttek a Kisalföld támogatói közé tartozó elvtársak!
  :-))”
 • 32. öszödiböszme 2012. március 28. 15:33
  „30. westi 2012.03.28. 14:23
  8 általános???”
 • 31. okostojas007 2012. március 28. 15:25
  „schmitt csak azért nem mond le mert a lemondó nyilatkozatot nincs miről lemásolnia ...
  nálunk még ilyen nem volt, önállóan meg képtelen rá ....”
 • 30. westi 2012. március 28. 14:23
  „DON
  Nincs! De nem is végzek olyan munkát amihez kellene.
  Egyéb?”
 • 29. DON 2012. március 28. 14:11
  „westi!
  neked van doktorid? :)”
 • 28. BsBe 2012. március 28. 14:02
  „Az ország első emberéről (és ezzel rólunk, magyarokról) alkotott vélemény:
  http://www.economist.com/node/21551414
  csak így tovább...
  Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, megígérte, hogy "Hazánk a jövőben nem lesz következmények nélküli ország" Ez a jelek szerint nem vonatkozik az elnökre.”
 • 27. HoHo 2012. március 28. 13:55
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/Schmitt_P%C3%A1l nézzétek már mit ért el. És az istenetek http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyurcs%C3%A1ny_Ferenc”
 • 26. westi 2012. március 28. 13:51
  „blablabla
  Ez a firkálmány akkor lenne hiteles ha a Kisalföldnél végzett firkászok lennének,nem pedig amatőr valakinek a valakijei!”
 • 25. öröksoproni 2012. március 28. 11:59
  „18-hoz
  Sajnos így van. Az önálló gondolkodás, véleményalkotás kiveszett a polgárok nagy részéből. Aki pedig mégis megteszi - mint pl. én -, és hozzá is szól az eseményekhez, azt lehülyézik, demagógnak állítják be, idegenszívűnek vagy éppen nacionalistának, attól függ.

  Mindenkinek le kellene mondania ilyen botrányos esetben, azoknak sem kellene most az asztalt ököllel verni, akit régen a párt a foximaxi egyetemre küldött diplomáért.”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokis ubi

Tovább olvasom