Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Diplomára várva

Tíz érintettből kilencben még a szándék sincs meg, hogy nyelvvizsgát szerezzen.

Durván megbukott a nyelvvizsga hiányában diplomájukra hiába váró fiatalok nagy része: az ötvenezer embernek csak alig negyede jelentkezett eddig a diplomamentő programra, közülük is mindössze 5500-an jutottak el a támogatási szerződés megkötéséig. Ez azt jelenti, hogy tíz érintettből kilencben még a szándék sincs meg, hogy nyelvvizsgát, és – ami ennél sokkal fontosabb – némi nyelvtudást szerezzen.

Lehet, hogy néhány ismerősömet most magamra haragítom, de én sem adnék nekik diplomát, és nem tolnám ki a végtelenségig a nyelvvizsga megszerzésének határidejét sem.

Nem azért, mert felmerült bennem, hogy aki a főiskola vagy egyetem három-négy éve alatt nem képes középfokon elsajátítani bármilyen(!) idegen nyelvet – és akkor még nem számoltam a középiskolai tanulmányokkal –, annak a képességeivel szemben erős kétségei támadhatnak az embernek. Sokkal inkább azért, mert nem ezzel van a baj.

Aki diplomára aspirál, az (kimondatlanul is) arra készül, hogy ezzel a hazai értelmiség tagjává váljon. Szerintem azonban az a fiatal, aki a mai Európában úgy gondolja, hogy neki nincs szüksége arra, hogy meg tudjon szólalni az anyanyelvén kívül bármely más nyelven, ne akarjon értelmiségi lenni! Aki nem érzi kínosnak, hogy az otthonától száz kilométerre már képtelen megértetni magát, hogy nem tud megírni egy idegen nyelvű e-mailt, és más európai országok tízévesei simán lepipálják, az nem alkalmas arra, hogy lediplomázzon. Az ugyanis jó esetben nem pusztán papírt és szakmai tudást, hanem egy bizonyos szemléletet és hozzáállást is jelent.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A francia válasz

Harcolni fogok azért, hogy mondhasd. Tovább olvasom