Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Damnatio memoriae

Úgy gondolták, a bűnös személyt kiiktatják a történelemből.
Aki előtt nem ismeretlen a klasszikus história, minden bizonnyal hallott már a címben jelölt fogalomról. A latin kifejezés az emlékezet eltörlését jelenti. Előszeretettel alkalmazták az ókori Rómában azokkal szemben, akik valami csínyt követtek el az aktuális hatalom ellen. Minden rá vonatkozó iratból, feljegyzésből kitörölték a nevét, szobrait, képmásait megsemmisítették, úgy gondolták, ezzel a bűnös személyt kiiktatják a történelemből.

Nem volt idegen a gondolat az egyiptomiaknál sem, gondoljunk csak Ehnaton fáraóra és bájos feleségére, Nofertitire, akik nem kisebb bűnt követtek el Egyiptom népe és papsága ellen, mint hogy új vallást vezettek be közös uralkodásuk alatt és kissé délebbre költöztették a birodalom fővárosát. A fáraó halála után az új főváros és a napimádó vallás is az enyészeté lett. Szobrait ledöntötték, nevét mindenhonnan kivésték.

Ezzel próbálkozik most az oxfordi egyetem is, amikor miniszterelnökünk nevét eltüntette a híres hallgatók listájáról. Magyarázatuk igazából nincs, pusztán a listán szerettek volna rövidíteni. Gyorsan tették meg mindezt. Alig telt el egy hét Tusványos óta. Orbán Viktoron kívül csupán néhány régen halott professzor lett „kegyvesztett".

Ha valamilyen tanulságot képezhet a történelem, azt mindenképp érdemes megfontolni, hogy a damnatio memo-

riae ellenére még mindig ismerjük Ehnaton nevét. Azt hiszem, az Orbán névre is fogunk emlékezni, és nagyon remélem, hogy nem arról, hogy az „illiberális" demokrácia munkaalapú társadalmának meghonosítója...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak csupaszon

„A demokráciának... csakis jelzőtlenül, csupaszon van értelme." Tovább olvasom