Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Csörgősipka

„Várják a targoncát, fejükön az oldalra fittyenő Mikulás-sapkával.”
Elképesztően idétlenül néz ki, ha egy áruház minden alkalmazottja Mikulás-sapkát visel. Képzeljék csak maguk elé és folytatom.

Elképesztően gyomorszorongató érzés, amikor a vevő bele is éli magát az alkalmazott helyzetébe, s ahogy végigér kosarával az üzleten, csak erősödik a szorítás. Mert lehet, hogy pszichés, de egyre elcsigázottabbnak és beletörődőbbnek látja a harmincas-negyvenes anyukák és középkorú nagymamák arcát, akik gépiesen ütögetik a pénztár gombját vagy pásztázzák a polcokat. S várják a targoncát, fejükön az oldalra fittyenő Mikulás-sapkával.

Hozzáteszem, volt olyan üzlet szombaton, ahol csak egyetlen pénztáros viselt ilyet, s tudom, hogy saját elhatározásából tette, amivel semmi bajom. Hiszen épp a méltósággal és a szabad választással van a gond, mert azért ne tegyünk úgy, mintha itt a feladatkörhöz tartozó öltönyt, blúzt, munkafelszerelést írták volna elő az alkalmazottaknak ezzel a csörgősipka-szerűséggel. Ez nem egy játszóházban, nem egy óvodában s nem is egy jótékonysági akciónál történt, hanem egy – és nem is csak egy – áruházban, ahová a legtöbben el sem viszik a gyereket.

Persze nem zárhatjuk ki a lehetőségét annak, hogy a cég minden egyes alkalmazottja maga kérte, hogy már december 5-én – amikor még ráadásul egyet kellett is aludnunk a nagy napig – hadd jöhessen új, piros sapkájában, mert ott legbelül mindannyian igazi kis kópék vagyunk. Ezután talán közös levelet is írnak a régiós főnöknek, mert jövőre már szeretnének szakállat, csizmát és virgácsot is. Ha így van, akkor meg az a rossz hírem, hogy a vásárló nem tartja ezt életszerűnek.

Ez most vagy egy nagyon új, vagy egy régi kultúra lenyomata. És azért írom ezt az álláspontot, mert ha még nem vert volna gyökeret, akkor a Mikulás legyen olyan jó, tegye bele a puttonyába s vigye magával a festői Lappföldre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hutuszi

...szekértábori szerepekben tudhat csak létezni. Tovább olvasom