Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Csók Püthiának

Delphoi óta tudjuk és érezzük, hogy a jóslás misztikus, ugyanakkor ellentmondásos mesterség. Talán éppen ezért hisznek a jóslatokban ma is legalább annyian, mint amennyien nem, még akkor is, ha beteljesülésük, igazságtartalmuk, a jós személyének hitelessége előbb-utóbb kiderül. Bárhogy is van, zsigereiben mindenki érzi, a jövendölés – már persze, ha nem kóklerek végzik – egyfajta isteni kinyilatkoztatás, az őstudás természetfeletti megnyilvánulása, maga a kézben tartott múlt, jelen és jövő.

Hogy a történelem egyik leghíresebb jósdájánál maradjak, Delphoi évszázadokon át volt a hellén világ vallási központja, jelentős hatással bírt a mindennapokra, a politikai életre. Talán ez lehet a magyarázata, miért vonzódnak a jósláshoz a politikusok ma is, tetszelegve Püthia szerepében, nem tartva attól sem, hogy úgy járnak, mint az egyszeri jövendőmondó, aki nem látta előre a hozzá bekopogtató adóellenőröket (sem).

Márpedig politikai jóslatokból jut nekünk bőven. Tavaly még úgy tudtuk dióhéjban, hogy 2012 az elrugaszkodás éve lesz, az az esztendő, amikor Magyarország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét. Megszabadulunk a drága lélegeztetőgéphez hasonlatos külföldi hitelektől és sikerül biztosítani az ország boldogulását. Egy évvel ezelőtt a nemzetgazdasági miniszter idénre még közel háromszázalékos növekedést jósolt, majd a gazdaság négy-hat százalékos bővülését vizionálta. Ez esetben is legalább annyian hitték, amit mond, mint amennyien nem.

Aztán alig telt el egy év, s már jól látszik, hogy megroggyant az elrugaszkodó láb, meg az éppen aktuális GDP-adat, ami szerint a magyar gazdaság nemhogy növekedne, hanem recesszióba került, visszaesik már két teljes negyedéve. A lélegeztetőgép zsinórjai is összekuszálódni látszanak, mert a hitelfelvétel újra napirendre került. Júniusban még úgy tudtuk, hogy vége van a válságnak, meg hogy jó véget ér a magyar tündérmese. A jóslásokkal alig foglalkozó statisztikusok szerint viszont rekordmélyben van a beruházási kedv, szinte összeomlott az ipari termelés, mélyrepülésben az építőipar, a munkanélküliség közelíti a tizenkét, az infláció a hat százalékot, vagyis nálunk drágul leggyorsabban az élet szerte az Európai Unióban.

A politikai jósok szerint persze mindez mellékes, mert egy újabb jóslat alapján ennek ellenére jó úton járunk, nem tévedtünk el, illetve ha eltévedtünk is, az nem a mi hibánk, éppen ezért Magyarország a jövőben felfutó európai konjunktúra nyertese lesz. S láss csodát, a statisztikák szerint még ezt is legalább annyian hiszik, mint amennyien nem. Vagyis mondhatnánk egy kis csavarral, a helyzetünk jó, de nem reménytelen.
A legújabb jóslatra meg jobb híján egy év múlva visszatérünk, nyomva egy csókot Püthia homlokára.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. augusztus 28. 20:01
    „Még csoda ,hogy így is megvagyunk,,nézd a görögöket meg......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkelné

Tovább olvasom