Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Csirkebőr

Itt sok minden nem az, aminek látszik. Ezért aztán mindenki azt érez, abban hisz, amiben akar, vagy amiben hinnie érdemes.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a McDonald’s megtévesztette a hazai vásárlókat, mert egyes termékei nemcsak csirkehúst, hanem darált bőrt is tartalmaznak, amivel a reklámok alapján a fogyasztó nem lehetett tisztában. A GVH ezért 15 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra. A McDonald’s szerint viszont nem ők tévesztették meg a fogyasztókat, hanem a versenyhivatal. Állítják, valamennyi hazai és EU-s jogszabályt betartva hirdették és értékesítették termékeiket, bőr csak ott van, ahol kell, ezért a határozat bírósági felülvizsgálatát kérik.

Eddig a hírek. A pont indokolt, elvitatkoznak egymással még egy darabig, aztán a független magyar bíróság dönt a csirkebőrről így vagy úgy. Aki szereti, ezután is megveszi és a Mekiben eszi, aki nem, otthon nyúzza vagy nem nyúzza a csirkét, mielőtt a sütőbe teszi.

Ennél sokkal érdekesebb, amit a McDonald’s az ügy kapcsán közölt, nevesen igazán senki nem tudhatja, hogy a fogyasztók hogyan értelmezik a csirkehús fogalmát. A gyorsétteremláncnál úgy látják, veszélyes kapukat dönget a GVH, amikor azt várja el egy vendéglátó-ipari vállalkozástól, hogy a menüben részletesen közölje, az étel miből és hogyan készül. Mert mint írják, „köztudott a szakmában, hogy az éttermekben a gyümölcslevesek többsége nem főtt, hanem hidegen összeállított alkatrészekből áll, a cukrászatok jelentős részében olyan krémes kapható, ami előre gyártott porokból, stabilizátorral készül".

Magyarra fordítva itt sok minden nem az, aminek látszik. Éppen ezért aztán mindenki azt érez, abban hisz, amiben akar, vagy amiben hinnie érdemes. S így teljesen más értelmet nyer a csirkebőr. Vegyük csak alapul a Magyarország jobban teljesít szlogent; hogy gazdasági szabadságharcunkkal kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, hogy három százalék alatti a költségvetési hiány. Lehet is örülni neki nagyon. Vagy nem? Mert a gond az, idecitálva a gyorsétteremlánc csirkebőrös érvelését, igazán senki nem tudhatja, hogy a fogyasztók hogyan értelmezik a jobban teljesítés fogalmát. Nem tudni, miközben hallják, mit gondolnak, hogy csak néhányat említsek, mondjuk a 3000 milliárdos magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításáról, az adójóváírás megszüntetéséről, a táppénz csökkentéséről, a cafetéria megadóztatásáról, a munkavállalói járulékok, az áfa, a jövedéki adó emeléséről, a közmunkaprogramról, a banki tranzakciós díjakról, a tartósan gyenge forintról. Vagy az ugyancsak slágergyanús, nagy harcok árán megvédett rezsicsökkentésről, kiváltképpen annak fényében, hogy a múlt év utolsó negyedétől a korábbinál 20 százalékkal olcsóbban érkezik Magyarországra az orosz gáz.

Szóval én a McDonald’snak adok igazat. Mármint abban, hogy veszélyes kapukat dönget, aki azt várja el a „szakmáktól", hogy részletesen szerepeljen a „menüben", az miből és hogyan készül. Az a gyanúm, ha tudnánk, a csirkebőr lenne a legkisebb bajunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Össze, fogás?

Felismertük, hogy az eddigi keretek nem elégségesek. Tovább olvasom