Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Csaták

Talán ki sem tudják mondani, simogatni sem képesek, de szeretnek a szemükkel.

Az utazások, amikkel akár orvoshoz vagy a speciális iskolába viszik őket, gyakorlatilag eleve ráfizetésesek, hiszen a 361 forintos literenkénti benzinárból csak 21 forintot térítenek meg. Egy speciális cipő 18 ezernél kezdődik, a segédeszközök vásárlását támogatják ugyan, de merev keretek között. Van, akinek szigorú diétát kell tartania, mást csak a speciális gép, a torna vagy a gyógyszer tart életben – és ez mind sok pénzbe kerül. A felnőtt fogyatékossági ellátás összege ugyanakkor a sérültség fajtájától függően például 19.968 és 24.576 forint között van...
Minden hétköznap egy csata azokban a családokban, ahol sérült gyermek vagy felnőtt él. Mindegy, hogy állandó felügyeletet vagy „csak" segítséget igénylő kicsi vagy nagy az, aki hozzátartozói áldozatvállalásától függ, ő valószínűleg egyetlen módon tud „fizetni" ezért: a szeretetével. És ez az, ami a hihetetlen erőfeszítések mögött mindig ott van.

Talán ki sem tudják mondani, talán simogatni sem képesek, de szeretnek a szemükkel. Ezzel a mindenekfelett álló kötelékkel él vissza az a rendszer, ami nem segíti eléggé a fogyatékosokat otthonukban ápoló családokat. És ezt a szeretetet vonja kétségbe minden olyan ostoba és érzéketlen kérdés, ami azt firtatja: miért cipelik ezt a keresztet?

Hát vállalták, kérték ezt a sorsot? Az együttérzés kevés, éppoly kevés, mint az állami támogatás. A sérülteket a sor végére állította az élet, nekik kevés jutott. Nekik járna a legjobb és a legtöbb, hiszen ők függőségbe kényszerültek. Ezért mindenki másnak kellene előreengedni őket, bárhol is várnak: úttest szélén, orvosnál vagy a fazék mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VIP-páholy

Akad még néhány regnáló magyar politikus, aki nem elnököl profi futballklubot. Tovább olvasom