Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Csak robbanjon

A rendszer a médiában úgy van kitalálva, hogy összedőljön az alatt, aki rágalmakra épít.


Tátrai Miklóst és Mezei Lászlót felmentette Bábolna-ügyben a Győri Ítélőtábla. Csepűvé nyűtte az ügyészi indítványt, s egyébként már a vád sem az volt, mint amiről a feljelentő politikusok egyike a nagy nyilvánosságot volt szíves azonnal tájékoztatni 2010-ben. Kétségtelen persze, hogy az állampolgárnak sokkal könnyebb elmagyarázni a lényeget, ha a 365 milliós közpénz valóban magánzsebekbe vándorol, mintha ehelyett jogi leckét kell vennünk a kártalanítás intézményéről. Az már rosszabb, hogy a feljelentést tevő politikusoknak is így könnyebb a lényeget megérteni, s bosszantó körülmény lehet, hogy nem ez a helyzet. A 365 milliót ugyanis mindjárt az elején „megtalálták", s amin a feljelentés alapult, az valójában csak a belső ellenőrzés megállapítása volt, amely nem tartotta szabályosnak a két állami cég közötti szerződést.
S miközben szó sem volt már pénzlenyúlásról, így fog rá emlékezni mindenki, ráadásul a per egyik hús-vér szereplőjét még csak nem is Tátrai Miklósnak hívják. Mezei harmincéves pályafutás után, szakmai vezetőként bukott bele az ügybe s ma is munkanélküli. Persze elfogadhatjuk, hogy a feljelentők nem tudhatták előre, mit hoz ki majd a vizsgálat.

De akkor is, sok hasonló példa mellett veti fel bennem a gondolatot: mi lenne, ha az újságírók lövöldöznének csípőből? Nekünk, akikre állandóan a szakmai felelősségünk miatt rázzák ujjukat a politikusok, meddig tartana a pályafutásunk, ha bizonyíték híján korruptoznánk le az MNV-elnököt?

Meddig tartana a pályafutásunk, ha épp a sajtó egyik legfőbb ostorozójának, Deutsch Tamásnak a példáját követve olyan szóval illetnénk az amerikai külügyi államtitkárt, ami csak a Twitter nyomdafestékét tűri el? Hány napig dolgozhatna a szakmában az, aki a média szigorú főinkvizítoraként viselkedő Lázár szavait alkalmazná Csányi Sándorra?

De akad baloldali példa is: mi lenne a véleményük arról az újságíróról, amelyik lejobboldalizza az egész igazságszolgáltatást, mert egy-egy ítélet böki a szemét? Márpedig Gyurcsány Ferenc még javában kormányfő volt, s mégsem kellett törődnie az így okozott kárral.

Egy biztos, mi nem fogunk tényként állítani valamit, amire nincs kellő bizonyítékunk. Nem azért, mert jobb emberek vagyunk, hanem mert a rendszer a médiában úgy van kitalálva, hogy összedőljön az alatt, aki rágalmakra épít.

Lásd, elég volt egyszer egy nagyot hibázni, s a bajai videó miatt egy főszerkesztő azonnal lemondott. De közben fel sem merült, hogy azoknak, akik a felvételt szívbaj nélkül átadták, bármit is ellenőrizniük kellett volna.

Mert aki itt a pusztító erejű bombát eldobja, soha nem felel az áldozatokért, s amióta az eszemet tudom, csak egyetlen politikus bukott meg, mert a kezében robbant fel a gránát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelnek

Szinte minden cselekedetünkkel szembesíthetnek bennünket egyszer. Tovább olvasom