Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Csak pozitívan!

Egy szó mint száz, végül is rajtunk múlik a dolog: a befektetett munkán és a jól megválasztott viszonyítási alapon.

Gyakran mondják, hogy a magyarok túlzottan pesszimisták. Még akkor is borúsan látják a helyzetüket, ha valójában nincs is rá nyomós okuk. Az ilyen témában készült nemzetközi statisztikákban általában a mezőny végén kullogunk. Próbáltam megtalálni, mi lehet ennek az oka. Pozitív híreket kerestem a világhálón, hátha abban rejlik a megoldás. Be kell vallanom, nem voltam könnyű helyzetben.

Csupa horror, tragédia, düh. Lássuk a felhozatalt: Megpróbálta elfűrészelni a lábát, Halálra verte és taposta, Négyszáz forintot is kérnek a benzinért, Nem remélnek jobbat a kis cégek, Százmilliárdot nyom a céges adócsomag, Kétszáz százalékos bírságot vetnek ki. Hoppá, itt megállhatunk, mert elsőre ugyan nem hangzik túl jól, de ha beleolvasunk a részletekbe, mindjárt látszik, hogy egy fontos kérdést kíván végre rendezni a törvénytervezet. Ez már figyelemre méltó, de nem az igazi...

Tovább böngészve a híreket mégis találtam egy szívet melengető történetet. Az immár kétszeres világbajnok tornász, Berki Krisztián nyilatkozott, miután Tokióban megvédte világbajnoki címét és megszerezte az olimpiai indulás jogát: „Amikor megfogtam a kápát, egy csapásra elillant a feszültség. Még sohasem éreztem ilyet. Egyszer csak elöntött a nyugalom, és elkezdtem a gyakorlatot. Már csak arra gondoltam, ha eddig több ezerszer megcsináltam közel hibátlanul, akkor most is meg fogom tudni. És megcsináltam."

Ezt a hírt kerestem. Tele van optimizmussal. Igaz, egyetlen ilyet találtam a több tucatból, de legalább találtam. Egy olyan ember mondatai ezek, akinek az eredménye mögött ott van a befektetett munka. Aki saját sikerének a kovácsa. Nem a véletlennek vagy a körülményeknek köszönhetően lett világbajnok, hanem mert megdolgozott érte.

Vajon ez lehet a titok nyitja, a pozitív szemlélet alapja? Talán igen, bár az az érzésem, ennél kicsit több is kell hozzá. Nevelés. Hogy meglássuk, megláttassuk a dolgokban és saját sorsunkban a jót. Nem is gondolunk bele sokszor, hogy mi valójában ennek a golyóbisnak a napos oldalán élünk. Szidjuk a települést, ahol élünk, mert rosszak az utak, pedig ha összehasonlítanánk – csak hogy ne menjünk Afrikáig – egy csángó falu hepehupáival, látnánk, nem is olyan rossz a helyzet…

Egy szó mint száz, végül is rajtunk múlik a dolog: a befektetett munkán és a jól megválasztott viszonyítási alapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedves Jocó!

Ha van összkormányzati bűn a rendszerváltás óta, akkor az az, hogy egyre többen csúsznak a semmi ága… Tovább olvasom