Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Csak kreatívan!

Nagy mutatvány mindig megtalálni az új mézesmadzagot, melynek nyalogatásakor nem tűnik fel, hogyan lesznek rendre a ma ígéreteiből a holnap tagadásai.

Betéve tudjuk már, annyiszor hallottuk, hogy az innováció a gazdaság kiemelkedően fontos növekedési forrása, hogy támogatása nélkül nincs fenntartható fejlődés, ami ugyebár a remélt jóléthez vezető versenyképesség záloga. Már csak ezért is érthetetlen a korábban az egyetemekhez befolyt innovációs járulék közvetlen elvonása, ami csupán két megyei egyetemünk kasszáját másfél milliárd forinttal apasztja. Ez persze nem konkrét, költségvetési hiány, de mégis azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb jut kutatásra, fejlesztésre. Szomorú. Főleg az Európai Szabadalmi Hivatal közelmúltban közzétett számsora tükrében.

Az európai országok közül tavaly a legtöbb szabadalom – mily meglepő – németországi vállalatoktól és magánemberektől érkezett, szám szerint több mint 33 ezer. A franciákhoz ennek jó harmada, az olaszokhoz mintegy hatoda köthető. Ezzel szemben a gyenge versenyképességű Portugália és Görögország 162, illetve 130 szabadalommal szerepel a listán, melyen Magyarország neve mellett a 169-es szám áll.
Vagyis míg Németországban egymillió lakosra 405 szabadalom jutott, addig ez az olaszoknál 83, a portugáloknál 15, a görögöknél 12, nálunk 17 szabadalmat jelentett.

Ezek a számok. Ugyanakkor alig hangzik el politikusi beszéd, mely ne emlékezne meg a legendás magyar kreativitásról. Ezt persze felettébb jó hallani, csak olyannak tűnik csupán, mint az aranycsapat egykori dicsőségének folytonos emlegetése a mai magyar futball vergődése láttán. A keblekbe csalogat ugyan valamiféle tovatűnt büszkeséget, ám ettől önmagában aligha szaladgálnak új Puskások a magyar gyepeken. De lehet, azt jelenti, egyszerűen bíznak bennünk, hogy egy mondást is idézzek, a magyar a jég hátán is megél. Ki tudja?

Egyébként is nehéz eldönteni egy hazai politikusról, hogy  úgy tesz, mintha nem értene valamit, vagy tényleg nem is érti. Félreértés ne essék, nagy mutatvány mindig megtalálni az új mézesmadzagot, melynek nyalogatásakor nem tűnik fel, hogyan lesznek rendre a ma ígéreteiből a holnap tagadásai. Hogy itt mindig csak az a lényeg, hogy az elrontott dolgokért ki a felelős, de az már nem érdekes, hogy ami tönkrement, miként működhetne jól.

Ahogy a GPS sem veszekszik velünk, ha netalán lementünk a helyes útról, hanem csak annyit mond, hogy újratervezés, ugyanígy nekünk sem az elmúlt nyolc vagy húsz év hibás kanyarjait kell számba vennünk, hanem alázattal, a pillanatnyi helyzetünket ismerve újra kell terveznünk a következő évek útirányát. És ezt nem én mondom, s nem is a honi viszonyokról szól. Böjte Csaba atya nyilatkozta nemrégiben, amikor az erdélyi magyarság céljainak újratervezéséről kérdezték. Ez a problémák szívemnek jóval kedvesebb megközelítése annál, mint hogy éppen ki kinek veri le a szemüvegét, s hogy ki kiére ugrik rá.

Már csak azért is, mert ez utóbbihoz nem kell túl sok kreativitás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Statuálás

Fizetnünk kell, ha beledöglünk is, hogy ne dögöljünk bele a jelen helyzetbe. Tovább olvasom