Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Csak egy beteg

Még fél óra lepergése után rájöttem, valójában nem én vagyok beteg – jól azért nem voltam –, hanem a rendszer.

Nem sűrűn vagyok beteg szerencsére – gyorsan lekopogom –, éppen ezért a háziorvosnál sem sűrűn látnak. Sajnos múlt héten mégis igénybe kellett vennem a szolgáltatást, bár sok köszönet nem volt benne. Sietve hozzáteszem, ez nem elsősorban a doktor és az asszisztens hibája.
Nem szeretném a részletekkel untatni a kedves olvasót, legyen elég annyi, hogy bár érkezésemkor első voltam, s a rendelés végéig még negyven perc volt hátra, nekem pont ennyi idő után sikerült a doktornő elé járulnom – megkapva azt a számon kérő kérdést, hogy „ugyan már mi baja, hogy ilyen későn jött?".

Jeleztem, nem rajtam múlt, hogy túl a rendelési időn tele a váró, sokkal inkább azon, hogy szinte nem telt el úgy perc, hogy valaki ne kopogott volna be táppénzes papírért, receptért, leleteredményért, esetleg friss lelettel érkezett. Ennek fényében utólag már azon sem lepődtem meg, hogy az asszisztens két ajtónyitás között – amikor még csak tíz perce várakoztam a soromra – megkérdezte, beteg vagyok-e. Még fél óra lepergése után rájöttem, valójában nem én vagyok az – jól azért nem voltam –, hanem a rendszer.

Pedig a helyzet – hogy stílszerű legyek – még orvosolható. Csak ehhez keménynek kell lenni. Egész egyszerűen nem szabadna hagyni, hogy az összesen heti 16 óra rendelési idő – ennyi van az én háziorvosomnak kiírva – jórészt olyanokra menjen el, hogy „csak recept", „csak táppénz", „csak lelet". A beteg meg majd valamikor jön a sorban, sorszám ide vagy oda.

Persze az is érthető valahol, hogy aki valóban egy „csakkal" jön, a legkevésbé sem szeretne összeszedni egy bacit, nekik a kezdés előtt vagy után aranyat érne még egy fél óra.
Kérdés, mindez pluszköltséggel oldható meg, vagy egyszerűen csak akarni kell.

Én utóbbira szavaznék, bár ki vagyok én? Ja, végül is csak egy egyszerű, tb-t fizető polgár. Csak az...

Olvasóink írták

 • 3. v.kati65 2013. március 04. 18:15
  „A Kapuvári kórház Fül Orr Gégészetén háromnapi fülfájással "rendelésre várakozás" után ma 12.20 perckor már nem fogadták 82 éves édesapámat a papíron 15 óráig tartó szakrendelésre, mondván :reggel 7-kor kellett volna sorszámot kérni.!
  KÖSZÖNET A csornai kórház Fül Orr Gégészetének, ahol ugyan kétszer annyian várakoztak, de mikor sorra kerültünk türelmesen és szakszerűen ellátták (5 Perc). Egyébként kétoldali akut középfülgyulladása van egyik oldalon kilyukadt dobhártyával.
  Kívánom a kapuvári doktornőnek, hogy töltsön egy éjszakát Ő is ilyen panaszokkal ellátatlanul!”
 • 2. oxana 2013. március 03. 17:42
  „1. A maradék órákban a bürokráciának tesz eleget.”
 • 1. miracle 2013. március 02. 19:12
  „És heti 24 órában mit csinál?
  Ilyenkor szokott az jönni, hogy operál, meg házhoz megy, meg ilyenek. Persze. Különösen a bőrgyógyász, a pszichiáter, meg a fogorvos stb. Hogyan van meg a heti 40 órájuk és miért ilyen kevés a rendelési idő?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köpködni tilos

A 2014-es választásokra készülve már most mindennapossá vált a fröcskölődés. Tovább olvasom