Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Csak csupaszon

„A demokráciának... csakis jelzőtlenül, csupaszon van értelme."
Egyszerre elkeserítő, bosszantó és szórakoztató az a polémia, mely a miniszterelnök Tusnádfürdőn gumicsontnak meg közérzületi lakmuszpapírnak bedobott „illiberális demokrácia" szólama nyomán kibontakozott bel- és külföldön. Én kerülném is, hogy boncolgassam, mit akart ezzel mondani. Annál is inkább, mert az erről meditálók többsége olyan szinten maradt, mint az egyszeri verselemző, aki csak azt bírta hajtogatni, hogy itt és itt mire gondolhatott a költő. A klasszikus Arany János-i aranyköpés erre az lenne, hogy „gondolta a fene". Sőt, megkockáztatom, Orbán Viktor nem gondolt semmit, csak beszélt.

Ám van itt valami, amit azért át kellene gondolnunk. Nevezetesen, hogy a demokráciának mint politikai berendezkedésnek csakis jelzőtlenül, csupaszon van értelme. Bármiféle jelzője a lényegét heréli ki. A lényege meg az lenne (démosz kratosz = néphatalom), hogy a népfelség elve alapján az állampolgár átruházza a politikai hatalom gyakorlását választott vezetőire a közjó érdekében, minden egyes polgár összes jogának összehangolt biztosítása révén.

Ha a demokrácia jelzőt kap, akkor bizonyosan sérül vagy a „közjó", vagy az „összes", vagy az „összehangolt". Azért merem ezt így kijelenteni, mert volt már nekünk egy „népi demokráciánk". A jelzőtől szenvedtünk is negyvenöt évig. Ugyanezt a demokráciadeficitet kódolta a „népköztársaság" mint államforma is a kommunizmus évtizedeiben. E bájos pleonazmus (szószaporítás: nép = köz) automatikusan kizárta jogai összességének gyakorlásából a „nép"-be bele nem értett úgynevezett osztályellenséget.

Szóval csak óvatosan a jelzőkkel. A demokráciát csupaszon szeretjük.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenlőbb az egyenlők között

Az ETO-nak huszonnégy óra alatt kellett lejátszani a bajnoki és a gálameccset is. Tovább olvasom