Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Bűnös, fizess!

Mintha az ország összes bűnözője csakis sebesség- túllépő lenne.

Már az elnevezése – speedmarathon – is félreérthető volt a rendőrség legutóbbi, népet megosztó országos sebességmérő akciójának, melyben 24 órán át traffipaxokkal üldözték a bűnt: nem, ez most nem a sprinterek hosszútávfutó versenye volt és nem is szintetikus kábszerrel felpörgetett, kifulladásig tartó gigabuli. Itt most a közbiztonság volt a tét: rend legyen, a sebesség be legyen tartva. Oszt, jó napot!

Az ötlet nem hazai, a közlekedés ütőere egész Európában a gázpedálon volt, hogy a lakosok javaslatai alapján vonuljanak ki a rend őrei mérőikkel. Miért is? Hogy a járművezetők elfogadóbbá váljanak és népszerűbb lehessen a sebességmérés. Megszerettük. Fogytak a bűnbocsánat csekkjei, hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép.

Sebesség tekintetében, úgy vélem, csak az nem vétett, aki még nem ült volán mögött. És itt nem azokat védem, akik vadállat módjára azt hiszik, hogy ők az utak királyai és lábukhoz nőtt gázpedállal száguldoznak iskolák előtt, gázfröccsel célozzák meg a zöld lámpát és a gyalogos számukra nem ember. Táblaország útlabirintusain gyakran beleszaladni indokolatlan sebességkorlátozásba, kint felejtett harmincas táblákba.

A rendőrök és a sofőrök egynapos nagy összepacsizásán túl, mintha eldurvult volna a helyzet a hétvégén. Kizöldellt bokrok mögé, városhatártábla tövébe húzódtak vissza a kirajzott mérőautók, mintha az ország összes bűnözője csakis sebességtúllépő lenne.

Gyerekeimmel azt játszottuk, ki veszi észre előbb a rendőrautót. Aztán jöttek a kérdések: Miért vannak ennyien? / Hogy pénzt szedjenek. / Hova megy a pénz? / Hát az államkasszába, mert üres. / Talán nem kellett volna ellopni.

Ejnye, gyerekek!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy mutatvány

Amit nem tudunk, azt jó eséllyel soha nem tudjuk meg. Tovább olvasom