Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Búcsú a XXI. századtól

Ha ilyenek szolgálnák a közösségi közlekedést Sopronban, e tekintetben európainak érezhetnénk magunkat.

Fájdalmas búcsút vettek tegnap a soproniak a XXI. századtól, amelyet esetünkben egy autóbusz „személyesített" meg. Hogy stílszerűen szóljunk, fölöttébb csendes búcsút, mint amilyen ő volt; s tiszta lelkünkből jövőt, mint amilyen ő volt, környezettiszta. Nem okádott füstöt.

Három napon át rótta a város útjait az a busz, amely sűrített földgázzal működik. A jármű rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátású, tehát környezetbarát, mint a zöldek, ráadásul messze a leggazdaságosabb üzemanyagú, legalábbis a hozzáértők szerint. Hosszan sorolhatnánk még a XXI. századi műszaki erényeket kívül-belül csillogtató busz tulajdonságait, de elégedjünk meg az összegzéssel: ha ilyenek szolgálnák a közösségi közlekedést Sopronban, e tekintetben európainak érezhetnénk magunkat. Hogy fontosak vagyunk, hogy e téren is áldoznak az egészségünk védelme érdekében.

Adódott tehát a kérdés, mikor állítják járatos hadrendbe nálunk az ilyen, úgynevezett CNG-buszokat? Egy szórólap adatai szerint egy benzines személyautó sűrített földgázüzeműre való átalakítása 15–20 ezer megtett kilométernél térül meg. Ebből következik, hogy a CNG-buszok – amelyek bizonyára drágábbak, mint a korábbi típusú társaik – az üzemeltetés során hoznak megtakarítást.

Ám konkrét választ senkitől nem kaptunk, mikor lesznek ilyen járatos buszok a soproni utcákon. Bízzunk benne, hogy a városvezetés a következő évi közszolgáltatási pályázatában szerepelteti majd e gázüzemű autóbuszokat. Hogy ne évtizedekre szóljon ez a tegnapi búcsú a XXI. századtól...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három-kettő

A magyar bürokrácia útvesztőjében ürge legyen a talpán, aki megtalálja a megfelelő lyukat magának.… Tovább olvasom