Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Bőstől Paksig

Most megint rázuhant az országra egy szerződés energiaügyben.

Két éve, 2011. március 11-én a Japánban történt földrengés és az azt követő szökőár okozott katasztrófát a fukusimai atomerőműben. Hihettük, mígnem a japán kormány számára készített jelentés a végzetes baleset fő okaként egyértelműen az emberi felelőtlenséget jelölte meg. Bő negyedszázaddal azelőtt, a csernobili atomkatasztrófa okai között is szóba került az emberi mulasztás.

Biztos vagyok abban, hogy Pakson a technológiát tekintve a világ legbiztonságosabb erőművét építik tovább. Afelől sincsenek kétségeim, hogy logikus indokai lehetnek a bővítésnek. Az zavar, ahogy ezt az egészet lenyomják a torkomon.

Nem tanul a magyar politika az elődök hibájából. Az idősebbek emlékezhetnek rá, ahogy a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer építésének ténye is hirtelen rázuhant az országra. És csak azután, mikor a tiltakozási hullám elmosta a Nagymarosnál épülő gátat, miután a ló túloldalára átesve egyoldalúan felmondtuk az államközi szerződést, és miután Szlovákia saját területén elterelte a Dunát és üzembe helyezte Bőst, igen, csak azután lehetett hallani higgadt, szakmai alapokon nyugvó érveket pró és kontra a vízlépcsővel kapcsolatban. Amikor már késő volt. És az ország huszonkét éve sem tud szabadulni ebből a csapdából.

Szlovákia azóta is termeli az áramot, élvezi a vízlépcső hasznát, és nekünk nemhogy áram nem jut a hajdani közös beruházásból, hanem sok milliárdot fizettünk Ausztriának a visszabontott nagymarosi gátért.
Most megint rázuhant az országra egy szerződés energiaügyben. Az atomerőmű bővítéséről, háromezermilliárdos hitelről anélkül, hogy kialakulhatott volna valamiféle társadalmi párbeszéd. Népszavazni sem lehet. Pedig most kellene nemzeti konzultáció, nem azután, mikor már termelnek az új reaktorok.

Mert így, urambocsá!, bennem van a félsz, hogy mi lesz, ha a világ legbiztonságosabb atomerőművében valami váratlan emberi mulasztás miatt végzetes baleset történik? Mi lesz a gyerekeinkkel?
A szökőár és az atomkatasztrófa sújtotta japánokat, akik kényszerűen hátrahagyták egész addigi életüket, szívmelengető összefogás segíti. Úgy kezdődött, hogy egy névtelen önkéntes retusált egy tengervíz marta, kifakult, megsérült családi fotót, ami a romok alól került elő. Digitálisan újra életet lehelt egy használhatatlanná vált papírképbe. Azóta a világ minden tájáról jelentkeztek önkéntesnek, és újra életet lehelnek megtalált, kimaródott családi fotókba, hogy valamit visszaadjanak az otthonukat vesztett japánoknak a múltjukból.

Én itt csak a jövőnkért aggódom. Az biztos, hogy sok víz lefolyik még a Dunán, mire elvárható módon tudunk kezelni ekkora horderejű ügyeket. A Bőstől Paksig érő irdatlan víztömeg is kevéske ehhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűn, bűnhődés

De mi van, ha a magyar börtönviszonyok olyanok, hogy a Helsinki Bizottság mindennap kopogtathatna a… Tovább olvasom