Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Boríték, bélyeggel

"Még a csillagszemű juhásznak is egyszerűbb lehetett kiállni a három próbát, mint manapság engedélyt szerezni."

Ahogy közeleg a vörösiszap-katasztrófa évfordulója, úgy sűrűsödnek a híradások azzal kapcsolatban, hogy aktuálisan mennyi gyanúsítottja van az ügynek, és éppen hány embert hallgattak ki.

A múlt héten még nyolcan voltak, tegnapra már tízen lettek. Kivétel nélkül mindannyian a Mal Zrt. jelenlegi és egykori munkavállalói. A vezérigazgatótól a környezetvédelmi és laborfelelősön át az akkor szolgálatban lévő diszpécserig.

Az Ajka melletti tározóból kiömlő vörösiszap három települést öntött el tavaly októberben, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, sok száz család élete tört derékba és százmilliárdokban mérhetők a károk. Helyénvaló tehát, ha felelősöket keresnek.

A furcsa csak az, hogy a hírek szerint senki más nem tehet a katasztrófáról, egyedül az érintett cég dolgozói. Pedig ebben az országban még ahhoz is építési engedély kell, ha valaki egy lavórnyi kacsaúsztatót akar létesíteni a saját kertjében. Nem beszélve egy környezetre veszélyes óriásberuházásról, ahol minden egyes hatósággal, ami csak létezik, jóvá kell hagyatni a terveket. És még a mesében is könnyebb lehetett a csillagszemű juhásznak kiállni a három próbát, túlélni a fehér medve meg az óriássündisznók tömlöcét és a kaszásvermet, mint megszerezni a valóságban egy jogerős engedélyt.

Nem is beszélve arról, hogy ezeket a környezetre veszélyes létesítményeket aztán az üzemeltetésük során rendszeresen ellenőrizni kell(ene). És erről legalább olyan fontos lenne beszélni most, mint arról, hogy éppen mennyi Mal-dolgozót hallgattak ki, vagy gyanúsítottak meg eddig. Már csak azért is, mert tudjuk, hogy milyen óriási központi zárolások vannak a hatóságoknál, igazgatóságoknál. Nem lennék meglepve, ha például egy egyszerű laborvizsgálatot kérnék, és nekem kellene vinnem hozzá a vegyszert. Vagy környezetszennyezést akarnék bejelenteni, és nekem kellene megtankolnom a hivatali autót, hogy megtarthassák a helyszíni szemlét. És ha értesítést kérnék a vizsgálatról, hát válaszborítékot kellene mellékelnem bélyeggel, hogy ki tudják küldeni az eredményt.

Hozzászokhattunk már hasonlóhoz. Vittünk már magunkkal mosdószert, gyógyszert a kórházba. Mégsem ez a megoldás. Mindannyiunk érdeke, hogy a hatóságok jól, hatékonyan működhessenek. Hogy sikerüljön megelőzni a kolontárihoz hasonló környezeti katasztrófákat. Hogy ne a bürokrácia nőjön, hanem a biztonság. Mert vagy olyan a rendszerünk, ami időben jelzi, hogy baj van, vagy eleve nem enged elavult technológiákat.

Így talán még a gézt sem nekünk kellene a kórházba vinni, hiszen nem volna miért kötözésre járnunk.

Olvasóink írták

  • 1. öröksoproni 2011. szeptember 28. 12:03
    „Tudtam, le is írtam, a végén az útkaparó lesz a felelős.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Zúza˝ fejese

Az újságíróverés egyébként nem új keletű mifelénk, Győrben is megtörtént ez a kilencvenes évek… Tovább olvasom