Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Bingoj

...ez csendőrpertu a javából: ő letegezhet, én már nem. Legfeljebb magamban.

Mindig örömteli érzés fog el, amikor szórólapokra lelek a postaládában. Ilyenkor szinte megérint az ismeretlenek nagy-nagy reménykedése: hátha nem csinálok rögvest papírgalacsint nyomtatott közlendőjükből, hanem olvasójukká válok.

Változatos a szórólapok világa: van olyan politikai színezetű röpirat, amely inkább a lélekhez, semmint az észhez szól, és találkozni olyannal, amely a gondolkodásmódot próbálja meggyőzni, a szívet kevésbé.
A napokban azonban egy olyan lap került a kezembe, amely nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megnyerje mind a kettőt. Már a köszöntés is lélekig hatóan a régi magyar illendőséget idézte, Isten nevében. Az alatta lévő szöveg szerint, ha támogatod az ilyen és olyan magyar mozgalmat, hozzájárulsz elnyomott kultúránk, hagyományaink ápolásához, ellopott történelmünk megőrzéséhez, a magyarság védelméhez. A tegeződéses forma huncut összekacsintást tételezett fel a szöveg írója és olvasója között. De aztán ráébredtünk, ez csendőrpertu a javából: ő letegezhet, én már nem. Legfeljebb magamban.

Bevallom, nem is ez zavart, hanem a lap illusztrációja, a közepén látható dús sörényű oroszlán rajza, a magyar oroszláné, amely igen marcona ábrázattal nézett rám. Csak tudnám, miért?

Ám ami a mindent elöntő magyarságtudatot, az „ellopott" magyar történelem „megőrzése" nemes kihívását egyszeriben semmivé foszlatta, az a kapcsolatfelvevő e-mail címe volt: „ichbingoj" állt a kukac előtt. Hiába kutakodtam agyam rejtekében, ilyen magyar kifejezést nem találtam. Ezek bizony német szavak. Hogy is van ez akkor?

De legalább most már értem, miért nézett annyira vicsorogva az az oroszlán... Neki legalább annyi köze lehet az „elnyomott magyar kultúránk, hagyományaink" ápolásához, mint a német nyelvű e-mail címhez...

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2013. augusztus 17. 21:03
    „Igen, magyarkodáskultúrában itt tartunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gigászok

Ezzel a jól helyezett csapottal folytatódott az elmúlt hónapok közéleti szürkeségét… Tovább olvasom