Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Beteggyár vagy Kórház

Az egymás – főként a kiszolgáltatottak – iránti emberség nem kerül pénzbe.
Amikor az ember elér egy kort, úgy önmaga, mint hozzátartozói, barátai révén sok ismerettel gazdagodik. Az élet minden területéről, azon belül az egészségügyről, még közelebbről a Beteggyárakról, illetve a Kórházakról szed össze tapasztalatot, s lát éles különbségeket. Mert a kettő közötti különbséget érezni lehet, főként a betegeknek. S nem a befogadóképességükön, sokkal inkább a bennük dolgozók hozzáállásán. A Kórházon nem az elit kiváltságosoknak az elmúlt 60 évben – s láthatóan ezek után is – fenntartott fővárosi centrumot értem.

„Agyatlan a bácsi, így nem lehet rábízni a gyógyszerei szedését" – kapta a felsőbbrendűségét fitogtató, ingerült választ a Beteggyár osztályos doktornőjétől a hozzátartozó. Mi az, hogy agyatlan??? Talán a betegségéből adódóan memóriakiesése van a betegnek. Ugyanezt a Kórházban így fogalmazta meg az orvos a minap: „Tekintettel a néni korára, nem lenne jó, ha maga kezelné a gyógyszereit! Kérem, oldják meg az ő és az önök érdekében!"

A Beteggyár egyik ágyán halálos betegségben szenvedő asszony feküdt, mellette infúziós állvány, az azon lévő palackból folytak a karjába az őt még éltető nedvek. Vécére szeretett volna menni, bár ahhoz is kevés volt az ereje. Szinte alázattal kérte a nővért, míg kimegy, kösse ki az infúziót. A válasz nemhogy durva, de embertelen volt. „Tolja ki magával az állványt!" A Kórházban maga a nővér kísérte támogatóan a beteget. „Jöjjön csak, segítek."

A Beteggyár kellemetlen szagú kórtermében a padlót egy feltörlővel végigmosó takarító nagy hanggal rivallt a betegre: „Na, kaptya föl a lábát, papa!" A Kórház hasonló funkciójú, de pedánsan rendben tartott osztályát takarító fiatalasszony már önmaga is tisztaságot, beszéde kulturáltságot sugárzott.

A Beteggyárnál az érintett s a hozzátartozó összeszorítja a fogát, nem szól, félti a bent fekvőt, s még ő is kerülhet oda…

Mindkét intézmény Magyarországon van, magyar orvosokkal, nővérekkel, magyar fizetésért. Köztudott, rossz helyzetben van a hazai egészségügy, a Beteggyárak és a Kórházak is. De az egymás – főként a kiszolgáltatottak – iránti emberség nem kerül pénzbe. Vagy tévedek?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a csak

A százötvennyolc, kvalifikációt szerzett kiváló magyar sportembernek – a televíziós… Tovább olvasom