Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Belső nyilvánosság

Érdekes összefüggésben használta a nyilvánosság kifejezést az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde tegnap az MTI-nek nyilatkozva az OBH szükséges szemléletváltozásáról beszélt. Ezt segítheti szerinte az igazságszolgáltatás „belső nyilvánosságának" javítása, a bírák bevonása a működéssel kapcsolatos döntés-előkészítésbe. „Hogy ne kelljen a szervezet kezdeményező, kreatív részének sokáig hiába döngetnie a kapukat."

Furcsa összetétel ez a „belső nyilvánosság", mégis jellemző lett szinte az egész közszféránkra. Nem is oly régen, ha kérdése volt, az újságíró odamehetett az ügyintézőhöz, aki megmondhatta a választ. Most még a főnökének is gyakran a minisztertől, a miniszternek is az ő főnökétől kell engedélyt kérnie, ha nyilatkozatot várunk tőle. És mire a jóváhagyás megérkezik, az egy kézben tartott világban sokszor még a kérdés is aktualitását veszti, mielőtt a választ megkaphatnák. De ha ezen a területen ekkora hiány van a bizalomban a közalkalmazottak iránt, hogyan lehetne elvárni általánosságban a kezdeményezőkészséget, kreativitást?

Létezik tehát a „belső nyilvánosság", és mint megtudtuk, még ez is javításra szorul. Mit remélhetünk akkor a külsőtől?

A KSH szerint a novemberi adatok arra vallanak, hogy a tavalyi negyedik negyedévben folytatódott és valószínűleg mélyült is a magyar gazdaság recessziója. Novemberben az ipari termelés értéke 6,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, holott az elemzők 3,5 százalékos visszaesést valószínűsítettek éves összevetésben. A Barclays vezető elemzője szerint a magyar gazdaság most már egyszerre szenved a belső és a külső kereslet gyengeségétől. Ezzel együtt Magyarországon a munkavállalók 78 százaléka számít a gazdasági helyzet további súlyosbodására a Randstad munkaerő-piaci szolgáltató felmérése alapján. A múlt év október-novemberében végzett felmérésben a megkérdezett magyarok 94 százaléka válaszolt úgy, hogy rossz állapotban van az ország gazdasága és 78 százalékuk gondolta, hogy 2013-ban tovább romlik a helyzet.

A „szervezet kezdeményező, kreatív része" persze tényleg sokat javíthatna ezen az állapoton, ha nem kellene „sokáig hiába döngetnie a kapukat". Legyen szó akár az Országos Bírói Hivatalról, akár egy átlagos vállalatról, akár az országról. A csapat bevonása a működéssel kapcsolatos döntés-előkészítésbe valóban nagyon hasznos.

Először is hadd nyilatkozzanak az ügyintézők, a hivatalnokok, közalkalmazottak. Mert bizalmat érdemelnek. Mert csakis bizalomból születhet előrelépés, és ez hozhat magával sok minden mást. Például kezdeményezést, kreativitást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobor a téren

Tőle tanultuk, hogy fel kell tűrni a gallért, s hogy történjék bármi, cseréppel borított tetőink… Tovább olvasom