Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Behavazott

Jobban figyelünk a másikra az úton, a zebrán és az utcában is. Mert felérjük ésszel, hogy egymásra vagyunk utalva.
Szorult helyzet csiszolja az elmét – szokta idézni Fábry Sándor a nagyapját. Igaza van. Most szorult helyzet van az utakon, járdákon és általában mindenütt. A sok hó sokakat megtréfált és megtréfál, ugyanakkor számos tanulsággal és tapasztalattal szolgál.

Az egyik ilyen, hogy lehet gyalogolni. Olyanok kénytelenek most járásra használni a lábukat, akik jobbára a gáz, a fék meg a kuplung pedálját tapossák csak. Többeknek pedig az egyetlen fizikai megpróbáltatás az évben, amikor havat kell lapátolni. A szorult helyzet tehát a testet is edzi – állapíthatjuk meg. Mellesleg a hó megmutathatja, ki miféle. Mondjuk az, aki épkézláb embernek látszik, de a háza előtt mégis taposott ösvény csak, ahol járhatunk. Mostantól másként fogok ránézni.

Ami pedig az elmét és annak csiszolását illeti, sokan vannak, vagyunk, akik most végleg elhatározzuk, nem felejtjük el, veszünk egy normális hólapátot. Meg jégkaparót és jégoldót is tartunk a kocsiban. Nem mosolyogjuk meg továbbá azt, akinek hólánc zörög a csomagtartójában, még nyáron sem. És egyáltalán, megértőbbek, nyíltabbak leszünk. Jobban figyelünk a másikra az úton, a zebrán és az utcában is. Mert felérjük ésszel, hogy egymásra vagyunk utalva. Mondjuk eltakaríthatjuk a havat a szomszéd néni járdájáról. És megkérdezzük, hozzunk-e valamit a boltból. A mi havunkat pedig nem toljuk a szomszéd elé, biztos ő sem tenné. És meghívjuk egy felesre, amikor látjuk, tényleg nem teszi. Aztán a szokottnál is jobban figyelünk, hogy a zebrához érőt átengedjük, mégiscsak ő ázik-fázik. Megértően várjuk azt is, hogy a harmadik zöldön átjuthassunk. Mert most szabad késni. Persze eszünkbe sem jut kocsiba ülni és útnak indulni, amikor azt harsogja minden adó: maradj otthon! Nem anyázunk akkor sem, ha a mi utcánkba még nem ért el hótoló. Mert bízunk benne, hogy valahol már közelít, és úgy hisszük, fontosabb utakon dolgoznak.

Tegyük fel, hogy így van. Azaz a hó elzár utakat, de közelebb hoz embereket. Tényleg látni rá példákat. De könyörgöm, miért kell ehhez hó? Úgy utálom!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idealista vallomás

Nehéz emberségesnek, nyitott szívűnek maradni a hétköznapokon. Tovább olvasom