Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Balta

Van-e bűn? – kérdezi Dosztojevszkij a Bűn és bűnhődésben Raszkolnyikov kapcsán, aki baltával sújt le az uzsorás vénasszonyra, hogy megtorolja nyomorult élte minden keservét. Ugyanez a balta sújtott le 2004-ben egy alvó örmény katonára, akit a szobájába besompolygó azeri katona ölt meg, hogy megtoroljon valami számunkra érthetetlen nacionalista vérbosszút. Mindketten békét tanulni érkeztek.

Bűnös. Mondta ki a szót a magyar bíróság, s bűnhődésként 30 évnyi életfogytiglant mért a baltás gyilkosra. Teltek-múltak a börtönévek és egyszer csak Ramil Safarov, az azerbajdzsáni hadsereg őrnagya csodás születésnapi ajándékot kapott a magyar kormánytól. Egy hetet sem kellett ráhúznia a neves napra és kedvére partizhatott otthonában barátaival, rokonaival, elv- és bajtársaival. Kegyelmet kapott. Bakuban örömtüzek gyúltak, a szomszédos Jerevánban magyar zászlók. A 35 éves azeri nemzeti hős sosem veszítette el a kiszabadulás reményét és el is érkezett az idő, ahogy mondta: „A főparancsnok megoldotta a kérdést."
Ami Azerbajdzsánban egy gonddal kevesebb, az itthon diplomáciai öngyilkosság. Ne gondoljuk, hogy Martonyi szaktárcája ne intette volna óvatosságra az aláírót, s ne szorgalmazta volna a garanciák beépítését a kiadatásba. Álnaiv sóhajtozások közepette higgadtan vesszük tudomásul, hogy a nemzetközi jog protokollja sérült és nagyon sajnáljuk, de hát nem hibáztunk. Jogilag minden korrekt.

Itt vannak az örmények, akikkel jól megfértünk eddig a glóbuszon, most országnyian lihegnek a nyakunkban. Ne tedd másnak, ami neked is rosszulesne! Ha modelleznénk egy helyzetet, ahol a mi kárunkra követne el egy ország hasonló jogtiprást, vajon mi mit tennénk?

Rebesgetnek 2–3 milliárd dollárt, amiért bevásárolnának magyar államkötvényekből Bakuban. Nekik pénzük van, nekünk gyilkosunk. Mindenki azzal üzletel, amije van. „Sokaknak élénk a fantáziája, de a helyzet az, hogy egy száraz nemzetközi jogi eset és két ország gazdasági együttműködése semmilyen módon nincs hatással egymásra" – kommentált a rossz az, aki rosszra gondol bevett gyakorlata alapján az a Szijjártó Péter, aki néhány hete arról örvendezett, hogy milyen sikerrel tárgyalt. A tegnap öröme így lett a ma bűne.

Dosztojevszkij egy egész életen át azt kutatta, hogy mi a bűn, s arra jutott, egyedül a lelkiismeret szabja meg, hogy kinek hol a határ.
Kevésbé irodalmian: a férj hazatér és hancúrozáson kapja a feleségét a hitvesi ágyban. Arca sem rezdül a nőnek, aki szempilláit rebegtetve nekiszegezi az urának: Drágám, te a szemednek hiszel és nem nekem?
Ideje megdörzsölni a szemünket, mert ha baltával akarunk fogpiszkálót faragni, szükségünk lesz a tisztánlátásra – nehogy magunkban tegyünk kárt.

Olvasóink írták

  • 2. szekelyse50 2012. szeptember 09. 11:50
    „Tévedés a szülinapi ajándék nem a magyar nép ajándéka,egy picit jobban odafigyelni.”
  • 1. dsj 2012. szeptember 05. 19:18
    „Elbaltáztuk. "tuk" ám! Még rám fogják! Elbaltázták! No, így akartam mondani - mondta volna Hofi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színtisztán magyar

Tovább olvasom