Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Balok

˝Pártot épít, nem szivárványkoalíciót˝ – mondta volna.

A helyzet egyfelől pofonegyszerű, másfelől meg érdek- és szimpátiavezérelten, túlrajzoltan cirkalmas. Van ugye egyrészt az az újramelegített Fidesz-tézis, miszerint aki nincs velünk, az ellenünk van. Ebből a merev elhatárolódást sugalló, választóvízszerű kijelentésből az következne, hogy – alapesetben és megengedőleg erről a Jobbikot most válasszuk le – minden nem fideszes politikai erő alkotná a kormány (és a párt) ellenzékét. Sőt, e közös Fideszen kívüli formáció méretné meg magát az idei harmadik – megint csak alapesetben és megengedőleg – demokratikus erőpróbán, az őszi helyhatósági választásokon.
A dolog cirkalmasságát meg az teszi, hogy a politika lényegéből fakadóan az érdek, a hatalom óhajtásának mértéke, a rokon- és ellenszenvek hőfoka rendre felülírja az efféle közös ellenzéki akol körülhatárolhatóságának valóságát.

Az úgynevezett baloldal – jobb híján nevezzük őket így – viszonylag új formációi (E 2014, DK) öndefiníciós gondokkal küzdenek, a régi (MSZP) meg egyre szaporább léptekkel halad az önmegsemmisítés (marxi?,
keynesi?, blaire-i? vagy ki tudja, miféle) útján. (Értsd:
„útján"! )

A múlt héten egy jelöltből választottak elnököt Tóbiás József személyében. A párt új első embere már ellenzékből el akarja kezdeni az erős Magyarország kiépítését és az erős MSZP kialakítását. „Pártot épít, nem szivárványkoalíciót" – mondotta volna. Ő lenne talán a pubi, a nagymami, a megszállott, a dörzsölt bugyimániás és az öreg róka után a tökös balos. Csak az a baj, hogy elődei és az ő híveik is zömében ott vannak vele ma is. Mellette, mögötte, a háttérben, vagy ki tudja, hol.

Ez persze lehetne szimplán csak Tóbiásék egyéni szoc. problémája is, ám eközben Magyarország, a mi hazánk egyre uszul és zsugorodik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyéni hibák

Óriásplakátról néz rám Kálmán bá’, rám ripakodva,
hogy én mindent megteszek-e a fiúk… Tovább olvasom