Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Bál az Operánál

Mégiscsak oda kellene figyelni a körön kívülről érkező hangokra, mert nem lehet mindig bezárkózni az operaházba és nem lehet mindig a hátsó ajtón távozni.

Miközben a kormány és a meghívott vendégek hétfőn az új alaptörvény életbelépését gálaesttel ünnepelték a budapesti operaházban, addig az épület közelében többezres demonstrációt tartottak ellenük. Az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték a civil szervezetek és az ellenzéki pártok szimpatizánsai. Az operaházból az ünnepség végeztével a kormány több tagja, köztük a miniszterelnök is, a hátsó bejáraton át távozott.

A tüntetők szerint nagy a gond, a közhangulat drámaian romlik, az emberek egy része úgy véli, rossz irányba mennek a dolgok. A gálaest résztvevői másként látják a helyzetet. Egy részük nem értette, miért éppen az alaptörvény ellen, annak ünneplése idején tüntetnek. Másik részük szerint a tüntetés a demokrácia velejárója, előre számítani lehetett rá, ezért nem kell nagy ügyet csinálni belőle.

Ezt pedig én nem értem. Miért nem kell „ügyet csinálni"? Hogyan lehet legyinteni több ezer vagy több tízezer ember véleményére? Úgy gondolom, a demokráciának a párbeszéd az alapja és az alaptörvényt ünnepelni is csak akkor van okunk, ha azt egy egész nemzet vallja magáénak.

Konszenzus nélkül ideig-óráig lehet kormányozni, de hosszú távon nem. Új adókat is be lehet vezetni, de nem a végtelenségig, mert a végén úgy járunk, mint a lókupec a lovával. Mire épp leszoktatta volna az evésről, kimúlt szegény pára. A legjobban felépített kommunikáció is hiteltelenné válik, ha közben azt látják az emberek, hogy a hatalmon lévők nem gyakorolnak önmérsékletet: hiány ide, hiány oda, felveszik a jutalmakat, új autókat kapnak sofőrrel... Az elmúlt nyolc év – és az azóta hozzá jött másfél – árát pedig fizesse meg a nép.

Mégiscsak oda kellene figyelni a körön kívülről érkező hangokra, mert nem lehet mindig bezárkózni az operaházba és nem lehet mindig a hátsó ajtón távozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitva tartás

Mintha a múzeumok valami titkos maffiába tömörültek volna a bankokkal, utóbbiaknak ugyanis a fenti… Tovább olvasom