Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Azért, mert csak

Azért került sor a nyugdíjazásra, mert csak, azért ˝marad a rendszer˝ az AB döntése után, s azért nem kell komolyan venni az EU-t, mert csak.

A kényszernyugdíjazással kapcsolatban az a politika szerencséje, hogy a választókat nem érdeklik a bírók. Pedig emberek vagyunk, s higgyék el, az is emberi, ami Veszprémben történik, mióta a Győri Törvényszék jogerősen visszahelyezte a törvényszéki elnököt. Mivel ugyanis a helyét már betöltötték, vagy két vezetője lesz most a törvényszéknek, és egyikük lesz a teammenedzser, a másik a projektmenedzser, vagy pedig tévedek és kiderül: igenis mindenkit el lehet mozdítani, vissza lehet venni, alkotmánybírót lehet belőle csinálni. Van pedig még egy harmadik lehetőség, hogy akkora káosz lesz itt, amire nem volt példa. Erre tippelnék.

Mozgalmas időkbe születtünk, hiszen az sem történt meg már körülbelül a hatvanas évek első fele óta, hogy a politika bírót mozdított volna el helyéről, nemhogy háromszáz – többnyire vezető – bírót. A legdühítőbb számomra azonban az egészben mégsem ez, mert egyetértek egy győri prominens jogásszal, hogy „a politika addig merészkedik, amíg engedik neki", és hát eddig engedték.

Nem is az a legdühítőbb, hogy több újságírói forrás szerint néhány bíró elmozdítása miatt született az egész kényszer-nyugdíjazási szabályozás, s az utólagos korrekció kedvéért vonulnak nyugdíjba ügyészek, orvosok és tanárok, mert Európának hiába magyaráztuk, hogy a bírák elmozdítása nem a bírákról szól.

Nem is az, hogy a kártérítés valószínűleg több milliárd forintba fog kerülni, amiért a felmentettek szívesen meg is dolgoztak volna, ha hagyják őket. Vagy hogy egyszerre kiderül majd: annyi kínkeserves bírósági lobbizás után tanácselnöki státusok sorára is van pénz, ha a politika véletlenül meglöki könyökével a rendszert és az meginog.

Nem. A legdühítőbb az egészben a „csak" szócska. Azért került sor a nyugdíjazásra, mert csak, azért „marad a rendszer" az AB döntése után, s azért nem kell komolyan venni az EU-t, mert csak. És ez a válasz arra is, hogy amikor már minden létező fronton borult a bili, sejthették a szereplők, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítheti a szabályozást, még akkor is csak terjesztették fel szép sorban az újabb meneszteni kívánt bírák neveit. Közben pedig egymás után töltették be – az idők szelét talán kevésbé érző – bírákkal a kiírt helyeket, hogy végül eljuthassunk ehhez a megnyugtató káoszhoz.

És már ott a Répássy-tervezet: a bírák kérhetik, hogy helyezzék vissza őket eredeti munkakörükbe, ami után, felteszem, jogorvoslatot kérnek azok, akiket nem az eredeti munkakörükbe helyeztek vissza az elmúlt hónapokban indult egyedi perekben, és kimondhatjuk, hogy teljes a kapituláció.

De közben megtanultuk, hogy a jogállamiság drága, és nem lehet rajta spórolni. Amit pedig már tudtunk is: hogy a bíróságon mindig a vesztes fizet, s ez akkor is igaz, ha nincs győztese a pernek. Hogy miért? Csak.

Olvasóink írták

 • 3. mengl42 2013. február 23. 08:54
  „Azért csak, mert csak emberek és nem polgárok vagyunk.”
 • 2. dsj 2013. február 20. 08:52
  „A "csak" sztem még kiegészül azzal az immár klasszikus kiegészítéssel, hogy azért, mert
  1. csak és
  2. megtehetik.
  Hát ezt nem kéne hagyni!”
 • 1. Valaki 2013. február 20. 07:29
  „Balázska, az átkosban CSAK a nagyonmekkbízható élvtárs lehettet bíró stb. Persze hogy ezt átlásd , törit is kellene tanulni. :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rögvalóság

Azt az egy életét pedig mindenki szeretné jó körülmények között eltölteni. Tovább olvasom