Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Azé a föld...

„Igaza van-e Ángyán államtitkárnak? Erről nemigen szeretnék beszélni. Még egy kicsit várok: a mostani földhaszonbérleti szerződéskötések eldönthetik, valóban maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák kapnak-e mindent, vagy korrekt módon a családi gazdaságokat hozzák-e helyzetbe" – mondta ezt nemrégiben kérdésemre egy megyei „gazda". A lemondott Ángyán aztán a napokban a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén ismét keményen fogalmazott.

„Védhetetlen, elfogadhatatlan" – mondta ezen bizonyos földpályázatok eredményéről. A volt államtitkár szerint az is problémás, hogy a pályázatokon nem derül ki, miért nyert, aki nyert, aki pedig nem nyert, semmi mást nem tud meg, csak annyit, hogy nem nyert, „mint egy kaparós sorsjegyen".

Lapunkban nemrégiben mi is bemutattuk a megye legnagyobb birkatartóját, aki 700 állatát nem tudja hová kihajtani azon terület nélkül, amit hosszú ideje bérelt, ám most a pályázaton más kapta meg. Ő is – többek közt – azt kifogásolta, hogy indoklás nélkül hirdettek nyertest.
A földhaszonbérleti szerződések körül áll a bál: több helyen úgy tűnik, azt nem a helyi családi gazdálkodók kapták meg, s valóban nem világosak az elbírálás szempontjai sem.

A legtisztább az lenne, amit sokan már sürgetnek: hozzák nyilvánosságra a pályázatokat, s abból könnyen eldönthető lenne, kié volt a legerősebb.

Eközben az Ángyán helyére került Budai Gyula államtitkár tegnap a megyében a külföldi földszerzést segítő zsebszerződésekről beszélt. Mint mondta, akár büntetőjogi felelősség is terhelheti ezen kontraktusok megkötőit. A gazdák és szakemberek viszont tisztában vannak vele, hogy nincs is szükség zsebszerződésekre: magyarországi lakcímre bejelentkező (de természetesen nem itt élő) külföldi néhány év után ugyanis legálisan vehet földet. Azt, hogy valóban itt lakik-e, senki nem ellenőrzi, ugyanis egyetlen szervnek sem tartozik a hatáskörébe.

A megyei agrárkamara elnöke szerint a megyében 60–65 ezer hektár lehet legálisan külföldiek művelésében: kérdés, ezek mögött mennyi a zsebszerződés. „Nemrégiben Fertőd környékén jártam, sorra gurultak szembe az osztrák traktorok, jöttek az itteni földön megtermelt terményeikért" – mondta egy ismerősöm.

Világos hatáskörökkel, jogszabályokkal, egyértelmű és nyílt pályázatokkal a „földkérdéseket" gyorsan rövidre lehetne zárni. Ez persze befolyásos emberek érdeksérelmével járhat: nem lehet más megoldás, mint amit Ángyán József lemondását indokló levelében megírt. „Ahhoz, hogy távol tudjuk e kört tartani a döntéshozataltól, ahhoz előbb el kell őket onnan távolítani, hogy a közpénzek és a nemzet közös vagyona valóban a közjót szolgálhassa."

Olvasóink írták

  • 2. halas001 2012. április 03. 16:15
    „Ha már Budai Úr is tudja, hogy hogyan működnek a zsebszerződések, a jelzálog szerződések, a strómanok által felvásárolt megyei földterületek átjátszása, a TÉSZ-K tagcserével adómentesen átmutyizott termőföldjei és termelőeszközei a külföldieknek, az éjszaka leple alatt szintén adómentesen kivitt termény hegyek, miből keletkeztek az őket szerződésekkel ellátó ügyvédek és agrárszakemberek hatalmas magán vagyonai, akkor nem értem miért nem tesz feljelentést az illetékes hatóságoknál hűtlen kezelés, vagy sikkasztás, vagy magán okirat hamisítás, vagy bűnszövetkezés, a hatályos törvények kijátszásának indokával, hogy még unokáink is tudjanak a magyar földek hasznából megélni?”
  • 1. dsj 2012. április 02. 20:36
    „Más szóval azé a föld, akinek kimutyizzák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete, fehér

Tovább olvasom