Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Az óvatos mentő

Az fn24 információi szerint röpködnek a fegyelmik a mentőknél, mióta valaki azzal tölti a napot, hogy a Facebookon vadászik kollégái bejegyzéseire, lájkjaira, megosztásaira. Nagyon is menthetően indult az egész: valakik a közelmúltban megalázó helyzetbe hoztak – szerencsére felismerhetővé nem téve – egy beteget, s igen ízléstelen képet raktak fel az említett közösségi oldalra. Ez olyan nyilvánvalóan etikátlan, hogy szerintem fölösleges is külön pontban rögzíteni, most ugyanis adva van egy általános szabályzat, amelynek a határai nincsenek kimunkálva, s a dolgozók menet közben tapasztalják meg, meddig is terjed a tilalma.
Márpedig azt állítják, már régen nem a személyes adatokat, jogokat sértő tartalmakról beszélünk: tilos lájkolni mások kétes bejegyzéseit, megosztani a kényes információkat, csak a múlt héten öt fegyelmit osztottak ki olyanok között, akik a szervezet vezetőit bírálták, s három lájk után kirúghatják a dolgozót.

Bevallom, ha mentő lennék és félteném az állásomat, rég leszoktam volna arról, hogy a szervezetet kritizáljam vagy bármi módon kitegyem magam a procedúrának, mert annyit azért nem ér egy fotó lájkolása vagy cikk megosztása. S ahol nincsenek a szabálynak jól kitapintható határai, ott az ember előre gondolkodik. Ez viszont olyan messzire visz, hogy mégsem tudok nem rossz érzéssel gondolni a „Facebook-törvényre". Vagyis: Egy mentő nem él vissza mások bizalmas adataival, s nem is osztja meg saját oldalán a jogsértő tartalmakat.
Egy mentő el is határolódik a jogsértéstől, hozzászólásával vagy lájkolásával nem bátorítja a tettest.

Egy mentőtől az adófizetők elvárják a lojalitást saját szervezetével, így nyíltan nem kritizálhatja feletteseit.

Egy mentőtől az adófizetők elvárják a lojálitást a felettes szaktárcával, így annak döntéseire is hasonlók vonatkoznak.

Egy mentőtől az előfizetők elvárják a lojalitást a kormányzattal, így arra vonatkozó bírálatnak sincs helye a Facebookon, s ugyanez vonatkozik a parlamentre, illetve a kormányzó pártokra.

Ha pedig valaki például a kormányzatot, a parlamentet vagy a kormányzó pártokat bírálja, egy mentő attól elhatárolódik és lájkolással vagy hozzászólással nem bátoríthatja a tettest.

Egy mentő végeredményben az adófizetőknek tesz szolgálatot azzal, ha a kompromittáló bejegyzésekre felhívja a szervezet figyelmét, de természetesen egy mentő számára ez nem tehető kötelezővé.
Adódhatnak azonban különösen kirívó, általános megbotránkozást keltő esetek, amelyekkel kapcsolatban a fenti figyelemfelhívó magatartást már jogos elvárás is övezheti.

Hogy mik azok a kirívó esetek, azt egy mentő majd megtudja, ha eljön az ideje.

Olvasóink írták

  • 2. BabócsaiEugénia 2012. szeptember 25. 07:46
    „Ismerjük a paragrafusokat: a vezetőnek mindig igaza van....stb.”
  • 1. gylj 2012. szeptember 18. 20:01
    „És a mentősnek nem tilos, sőt kötelező a nagy vezír minden "bölcs" gondolatát lájkolni! Mi is a baj a szólásszabadsággal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szül, nem dumál!

Tovább olvasom