Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Az iszlám megkísértése

Nem tudtam mit kezdeni Fricivel, az idegenvezetőnkkel, aki nem tiktoltan utálta az arabokat. Ez nem derült volna ki nyilvánvalóan, ha nem éppen Egyiptomban kalauzolja a társaságot, ahol szerintem titkon reménykedett benne, hogy II. Ramszesz egyszer még visszaszerzi a hatalmat, s akkor már semmilyen további „átmeneti kellemetlenség" – mint ami számára az arab kultúra – nem zavarja többé az obeliszkek csodálatában. Egy életre megfogalmaztam akkor magamban: a másikat legalább a saját hazájában el kell fogadni, különben kívül tágasabb.

Úgyhogy Ikea-ügyben már le is tettem a voksomat: nem értek egyet a búrotóriáson kacagó világgal, a felháborodott svéd közvéleménnyel, az egyenjogúsági miniszterrel, aki szerint az Ikea a skandináv nemzetről állított ki rossz bizonyítványt.

A világcég ugyanis beadta a derekát és az arab országban terjesztett katalógusából – amely mindig is uniformizált volt a világ minden táján – kiretusálta a nőket. Valóban vicces, és egy derűs mosolyt részemről is megér, hogy ott maradtak az üres székek az üres asztalnál, amely körül más országok kiadványaiban jókedvűen beszélgetnek, nevetgélnek a hölgyek, akiknek Szaúd-Arábiában férjük nélkül a házat sem szabad elhagyni. Ráadásul azt írják, hogy az Ikea még szaúdi mércével mérve is ónkonzervatív próbált lenni, mivel a tetőtől talpig felöltözött nők is röpültek a katalógusból.

Mondom, egy mosolyt megér, de nem többet. Először is nem kicsit vagyunk tudatlanok, ami a globalizáció miatt egyre kellemetlenebb, mert miközben az arabokkal közös dolgokat kedvelünk a Facebookon, közös gyorséttermekbe járunk, közös filmeket nézünk és egyforma előszobabútort veszünk, addig majdhogynem ugyanolyan értetlenül – csak civilizáltabban – meredünk egymásra, mint a keresztes háborúk idején. Ha az iszlám kerül szóba, eszünkbe jut a nők elnyomottsága, s még az, hogy Mohamed ábrázolásával nem árt vigyázni. Ennek ellenére mindig kirobban valami forradalom egy karikatúra miatt vagy valaki átesik a ló túloldalára, mint ahogy valószínűleg az Ikea is tette.

Egyébként a Mohamed-botrányokat illetően azt is meg kell érteni, hogy az iszlám általában a maró gúnyt nem kedveli, s ha nem is háborodna fel egy Jézust bántó profanitáson, nem tartaná ízlésesnek, az biztos. Keresztény földön a valláshoz fűző kötelékek sokat lazultak, és jó pár olyan része van például a tiszteletlen humoráról híres South Park sorozatnak, amit azért Mohameddel még ők sem mernének megcsinálni. Jézussal, Teréz anyával, II. János Pállal igen, amin én is – sokakkal együtt – nevetek, de tudom, hogy nem aratnék vele osztatlan sikert egy papi otthonban. S ha például kegytárgyboltot nyitnék, nem próbálnám meg egyházi körökre és híveikre rátukmálni a „Krisztus utolsó megkísértését", bármennyire is nagyszerűnek tartom. Vagy ha amerikai vállalkozó nyit nálunk éttermet, elvárom, hogy dicsőségfalára ne aggasson képeket Győr vagy Budapest bombázásáról, ne nevezze el a marhaszeletet Dózsa Györgyről, s ha nekünk tiszteleg a világ Londonban, hibátlanul kell szólnia a magyar himnusznak.

Vendégként nem viszünk a másik hazájába uniformist, hanem azt mondjuk: „mutasd az utat". S aki ezt a női egyenjogúság harcának érzi, legyen számára vigasz, hogy a nyugati világban a marketingötletek nagy részét ma már a hölgyek adják. Meggyőződésem, hogy ez erre a lépésre is igaz volt.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. október 16. 18:55
    „Minden ember külön világ,az biztos ,hogy nem egyszerű megérteni a másságot.Valójában még nem tart ott az emberiség ,hogy spontán elfogadja embertársát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz év magány

Tovább olvasom