Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Az igazi szerelem

Egy idős pár. Akinek szíve van hozzá megtalálja életükben, példájukban véleményemet. Arról, amiben élünk, és amiben szerintem élnünk kellene.

Előre szólok mindazoknak, akik az aktuális politikai kakasviadalok kommentálását várják, csalódni fognak. Percemberek önmagukat és tömegeket becsapó tekintete és szándéka nem kerül ma tollhegyre. Ezerszer fontosabb dolgot találtam meg, tízezerszer fontosabb eseményt, százezerszer fontosabb tanulságot.

Ma az igaz szerelemről írok.

Tizenhat évvel ezelőtt egyszerre mentek nyugdíjba. Életük vágya volt, hogy a munkás napok után végre saját házuk legyen. A városhoz közeli kis faluban találtak rá. Két szoba, konyha, fürdőszoba és a kert. A kert, ahol vad növények sorjáztak édes kuszaságban a kiigazító kertészre várva. Ott álltak az őszi naplementében. Megtalálták, amit kerestek. Szerelmesek voltak az életbe, a kertbe, a házba, egymásba.

A picike házikó környéke gyorsan felvirágzott. Az évek pedig olyan gyorsan pörögtek, amilyen gyorsan csak akkor tehetik, ha boldogság illatát hozza el minden tavasz. Volt idő mindenre. Házra, kertre, családra. Egymásra. Kis sziget az őrült világ háborgó tengerén. Kerülte őket tizenhat éven át a baj. De az idő gonosz kis bestia, néha elhiteti velünk, nem vagyunk homokszemek gigászi órájában, de aztán hirtelen rádöbbenünk, sodródunk mi is. A feleség beteg lett és egyre többször kellett a kórházban ápolni, vizsgálni. Dönteniük kellett. A házat, a kertet felváltja egy városi lakás, amely közel van a kórházhoz.

Szimpatikus fiatalok jöttek, akik keresték a föld közelségét. Mosolyogtak és szemükkel simogatták az öregeket, de szívük mélyén sajnálták, hogy elveszik boldogságuk zálogát, a kis házat, kertet. Ott ültek az öregek a konyhácskában, készen az átköltözésre. A férj tekintete a kerten, az ő kertjén, keze a felesége kezében. Mindegyikük fontos, mindegyik az élete. De most is, mint általában, csak egy jó választás lehet. A feleség szólalt meg: „Emlékszem, drágám? Amikor kiköltöztünk ide hatvanévesen, azt mondtuk, ha tíz boldog évünk lesz itt, akkor már megérte. Tizenhatot kaptunk. Csodás volt."

A férj feleségére emelte tekintetét és megsimogatta. Csak lassan szólt. Tudta, az asszonynak megint igaza van. Az örök szerelem örök változás. Menniük kell. A fiatalok viszik majd tovább az ő életüket. Nekik pedig jobb és biztonságosabb lesz a városban. „Te vagy a fontos, és az, veled legyek. Bárhova fordulok, úgyis téged látlak. Az igazi kertem csak te vagy!"

Az öregek után a ház integet. Ők egymásba karolva, egymást segítve új utakra lépnek. És nem számít, egy őrült világ miként süvít porhintő vihart köréjük, amíg egymás kezét foghatják, nem múlik el a szerelem. Az örök érték, ami egymáshoz köt minket, ami nem vehető, nem adható, nem érdemelhető. Ami vagy adatik, vagy nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tele bugyellárisos akcióterv

A nemes keresztényi megfontolásból született „otthonvédelmi akcióterv" kapcsán óhatatlanul… Tovább olvasom