Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Az állam polgárai

Máltán háromszor annyit kell leszurkolni az állampolgárságért, mint idehaza: emiatt is versenyképesek vagyunk.


Októberben ötvenhét letelepedési kötvényt adtak el idehaza külföldieknek: pénzért állampolgárságot venni ugyanis mára üzleti befektetés lett. Nálunk 250 ezer euró (közel 75 millió forint) az ára, ennyiért lehet magyar valaki. Mostanáig 132-en éltek a lehetőséggel, közel 10 milliárddal dagasztva az államkasszát.

Miért éri meg magyarnak lenni? Ugyanazért, amiért máltainak. Málta is árulja állampolgárságát: parlamentjük megszavazta, hogy „unión kívüliek" 650 ezer euróért lehetnek máltaiak. A „befektetőnek" ez munkavállalási és tartózkodási jogot jelent az
Európai Unió 28 tagországában, s mivel a schengeni övezetnek is tagja, állampolgárai vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. Az államkassza-duzzasztás egyenes beszéd, érthető magyarázat a máltaiak részéről, de miniszterelnökük azon érve, hogy az állampolgársággal „a szigetre vonzanának értékes embereket", már megmosolyogtató.
Máltán háromszor annyit kell leszurkolni az állampolgárságért, mint idehaza. Emiatt is versenyképesek vagyunk. S mi szól még mellettünk? Magyar állampolgárként vehetünk földet (ha még maradt eladó, mert állami földhaszonbérletre nem érdemes apellálnunk), élvezhetjük a rezsicsökkentést, a magyar focit, szavazhatunk határon innen vagy túl, híd nélkül is átsétálhatunk a Mosoni-Dunán Győrnél a túlpartra, s vehetünk az asszonynak egy vak komondort is. Márciusra meg új felniket a kocsira, miután közelebbi ismeretséget kötöttünk az emberes kátyúkkal, de ehetünk egy szelet süllőt is ezerért a Balatonon.

Eközben mit adhatnak a máltaiak? Még rendőrt se láttam náluk, jó, sütött a nap, ott volt a tenger, de esténként családok sütögetnek a parton ahelyett, hogy holtfáradtan a jól megérdemelt sör mellett a Barátok köztöt néznék. Játsszák a lazát, ebéd után még alszanak is; inkább azon agyalnának, hogy másodállást vállaljanak, nehogy a bank vigye a házat.

Ha pár ezer kilométerrel keletebbre vagy délebbre élnék, s lenne 75 millióm, én is vennék magyar állampolgárságot. Ez olyan biztos, mint hogy Pálffy István a napokban józanul köszönt el a parlamentben az éppen felszólaló képviselőtől.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2013. november 19. 11:52
    „Wazze! Ha betenném az állampolgárságomat 10% kamatra az MNB-be!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt kellene Élned!

A mostani a legnagyobb békeidőbeli népvándorlás az európai történelemben! Tovább olvasom