Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Átszállás

Nagyon barátságtalan élmény olyan buszon ülni, ami nincs.

Szeretnék egy időgéppel visszacsöppenni a ma „retróként" emlegetett világba, hogy a Budapestre tartó egyetemisták vállára tehessem kezemet a startra kész Ikarus előtt: „Buszozzatok, fiúk, a mának, mert a jövőben ez az út átszállással három és fél, négyórás lesz" – amint erről a számításról egyébként internetes portálunkon olvashattunk a minap.

Aztán még a múltidézés kedvéért megjelennék a győri vidékiben 2009. november 2-án, ahol archívumunk tanúsága szerint a következőket tapasztalnám: egy csoport vonul a tízórás pesti busz elé, szószólói a járatok minimalizálásáról beszélnek, szélesen gesztikulálva. Kap a kormány apait-anyait: a napi 500–600 utasra hivatkoznak, s hogy „a döntéssel rengeteg győri, köztük számos fiatal életét nehezítik meg, hiszen városunkból Budapestre nagyon sokan járnak fel egyetemre, főiskolára" – mondja egyikük.

Az idő igazolta is ezt, hiszen láthattuk, hogyan vált kaotikussá a rendszer árvíz idején, amikor a vasúti közlekedés elakadt. Feltehető, hogy a 2009-ben hivatkozási alapot jelentő utasok sem ébredtek rá egyszer csak tűnődő mosollyal, hogy a budapesti buszjárat csupán életük kísérletező szakaszához tartozott, amit már egyszer s mindenkorra lezártak. Az más kérdés, hogy az azóta mesterségesen egymáshoz közelített árak valóban a vasútnak kedveztek, de azért még mindig nem mondhatjuk, hogy például a műegyetemistáknak jobban megérné a Keletibe érkezni, mint a műegyetemhez, átszállás nélkül. Na és persze adódott időközben még egy fontos ütőkártyája a vasútnak a Volánnal szemben: hogy nagyon barátságtalan élmény olyan buszon ülni, ami nincs.

Az időgépre alapvetően tehát nem is nekem lett volna szükségem, hanem azoknak, akik három és fél éve az 500–600 utasra hivatkoztak. Ők pedig nem mások, mint a Fidelitas győri elnöke és alelnöke, akik a Fidesz – természetesen önállóan működő – ifjúsági szervezete nevében nehezményezték, hogy az akkori kormány 1-re akarta csökkenteni a napi 11 járatpárt. Ez olyan felháborodást keltett, hogy a kormány már nem tette meg, hiszen úgyis jön az új szakminisztérium, amely nem szíveli a „racionalizálás" szót, kezét az utasok pulzusán tartja, és ha ez másnak nem tetszik, még eloldaloghat, mint az aggott ridegfarkas.

S aztán a dolgok láthatóan kedvezően alakultak, mert már a Fidelitas sem tüntet a teljes megszüntetés miatt.

 

Olvasóink írták

 • 2. SiLa 2013. június 21. 14:31
  „Tisztelt Laczó Úr!
  A cikk nagy részével egyetértek, csak azt nem értem, ha a baloldal szüntet meg vasút vonalakat, akkor nem kerekedik ily magvas iromány. Akkor is megnehezítették sok ember közlekedését. Vagy akkor- nagy sajtó szabadságban- ilyenről nem lehetett írni? Ez a rovat megmutatja a politikai hovatartozást.”
 • 1. dsj 2013. június 20. 20:44
  „Hozzászólok a cikkhez, a másikhoz:

  "- Magyarország akkor tud megújulni, ha sikerül eltüntetni a szocializmus szellemházait, és létrejönnek a minőségi közösségi terek - mondta Orbán Viktor szerdán a fertődi Esterházy-kastély felújított marionettszínházának átadási ünnepségén."
  Szegénykém, jó régen lehetett Fertődön, Keszthelyen és más egyéb olyan múzeumban, ami régi főúri kastélyban működik több évtizede. Ez amúgy műveltségén, általános kulturális tájékozottságán kétség kívül meg is látszik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámosszabadi

Talán ha nincs az épp beköszönő meleg, a képviselői padsorokból valakinek eszébe juthatott volna az,… Tovább olvasom