Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Anti és Nobel

Agymenés volt a Harvardon a minap, ahol a szokásos papírrepülő-hajigálás után átadták az anti Nobel-díjakat, a komolytalan komoly emberek díját. A kétes elismertek neve talán kevéssé érdekes, viszont arra érdemes lehet rákérdezni: Ön vajon tudta-e, hogy ha balra hajolva nézzük az  Eiffel-tornyot, akkor az alacsonyabbnak látszik, mintha jobbra dőlve néznénk? Vagy hogy érdemes mágneses rezonanciával vizsgálni a gumityúkot és a döglött lazacot, mert kiderülhet, a kimúlt hal is produkálhat agyi reakciókat, ha fényképeket mutogatunk neki, viszont a gumityúk totálisan agyhalott.

Azon egy cseppet sem csodálkozom, hogy e veretes kutatásokra nyilván megvannak a pályázható források, hiszen nálunk is épült 40 centiméteres kilátó, amelynek megépítésére 40 millió forintot nyert az önkormányzat, s a polgármesteri magyarázat is meglehetősen „antinobeles"-re sikeredett: igaz, hogy a kilátó kicsit alacsony, de ennyi pénzből ennyire futotta. A Harvardon legalább a díj mellé nem járt pénzjutalom, s az útiköltséget is a díjazottak állták...

De hát a kutya ugat, a karaván halad, és az elmúlt évek antitudósainak számos hasznos felfedezés köszönhető. Például, hogy a névtelen tehenek kevesebbet tejelnek, mint azok, melyeknek nevük is van,  vagy hogy  a Limburger sajt és az emberi lábszag rokon aroma a nőstény  maláriaszúnyogok számára, illetve hogy a heringek a farukból  eregetett légbuborékokkal kommunikálnak. Ki tudja, egyszer talán ezek is használhatók lesznek valamire.

De visszatérve az idei díjkiosztóra. Számomra az egyetlen hasznosnak tűnő szerkezetnek a pisztolyként használható beszéd-összezavaró kézikészülék mutatkozott az unalmasan és hosszan beszélők elhallgattatására. A szerkezet furfangosan visszahangosítja a beszélőt akkora  csúszással, amely kizökkenti a mondandójából, s az illető  rövid időn belül kényszerűen felhagy a szövegeléssel.  A szerkezetet szívesen ki is próbálnám olyan mondatokon, mint „Magyarország gazdasági és társadalmi siker küszöbén áll, mert egyszerre képes csökkenteni az államadósságot, növelni a versenyképességet, és egyre több a munkából élők száma". Vagy: „A munkahelyvédelmi akcióterv átüti a vasbetont, átüti a tetőt, és így valóban sikerül másfél millió munkahelyet megvédeni, valamint több százezer új munkahelyet teremteni." Igazán kíváncsi lennék, mit tenne velük a visszhang.

S még mielőtt valaki rosszra gondol, kérem, ne húzza fel magát feleslegesen, mert az Uppsalai Egyetem kutatói szerint az újonnan kialakult érzelmi emlékek kitörölhetők az emberi agyból. És ez már nem anti Nobel. Nagyon is komoly.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. szeptember 26. 09:30
    „Ha negyven millióból 40 centi, akkor 40 centi! Nálunk ennyiből csak 40 centiméteresre futja. Egyébként van, amiből ekkora már sokk is lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az én voksom

Ma, az internet világában egyre értelmetlenebb fenntartani a régi szabályt. Tovább olvasom