Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Ámokfutás

Ahogy a haza, úgy a Szigetköz sem lehet ellenzékben.

Szél Bernadett országgyűlési képviselő szerint teljesen reális ellenzéki kérdésére Illés Zoltán meglehetősen durva ámokfutással reagált. Sokat elmond az is, hogy a képviselő tájékoztatása alapján a környezetvédelmi államtitkár SMS-ben kért tőle bocsánatot.

Az előzmény ismert, Illés a parlament keddi ülésnapján Szél Bernadettnek – egy, a verespataki bányanyitással összefüggő kérdésére – azt válaszolta: „Attól, hogy ön szép, még nem következik az, hogy okos, attól, hogy ön állít valamit, még nem következik az, hogy ön ért hozzá, hogy úgy vannak a dolgok." Butaságnak, „baromságnak" minősítette az ellenzéki képviselő szavait és azt tanácsolta az ellenzéki politikusnak, hogy a „miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára".

Illés úr Szél Bernadett által „ámokfutásnak" minősített viselkedését itt, a Szigetközben is tapasztalhattuk már, például miután 71 ezer hitelesített aláírással támogatott kérésünket tavaly megkapta a parlament. Nem szerettünk volna mást, mint hogy a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási kérdései megoldódjanak. De segítség helyett kioktatást kaptunk. Emlékezhetnek: „A van víz ellentétpárja a nincs víz", meg hogy „a Hortobágyon is fejlődik a turizmus".

Illés tőlünk persze nem kért bocsánatot, hozzáteszem, nem is kértük. Mindenesetre ott tartunk, hogy a szótárból az olyan kifejezéseket, mint vízenergia-hasznosítás meg duzzasztás, meg torkolati műtárgy, meg fenékküszöb kitörölték. Nagyon aranyos, hogy ebben a politikai nyelvújítási mozgalomban milyen új fordulatokat találnak ki az eltörölt szavak pótlására. Gemencen például, ahol az ártér hasonló gondokkal küzd, mint a Szigetközben, „vízvisszatartó" műtárgy fogja meg a vizet, hogy ne szaladjon ki a feltöltődött mellékágból a berágódott főmederbe.

Ott szabad duzzasztani, csak Győrnél és a Szigetközben nem „a hágai vesztes per után is kötjük az ebet a karóhoz" hozzáállás hozadékaként.
Lassan negyedszázada ez a helyzet. Ideje lenne annak, hogy a túszejtőket végre kérdőre vonják. Vagy legalább egy SMS-t küldjenek nekik: „Oké, túljátszottátok, most már elég!" Mert egy dolog biztos. Ahogy a haza, úgy a Szigetköz sem lehet ellenzékben. Még húsz évig biztosan nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz íz

E mondandónak két kulcsszava van. Az egyik a „felhatalmazás", a másik a „rendeleti… Tovább olvasom